2016. március 12., szombat

A parfüm alkotórészei, valamint az alkohol mint alap részletezése.



Ebben a bejegyzésben a parfümök alkotórészeit vesszem sorra, különös tekintettel az alkoholra, melyet részletesen kibontva közlök.

Forrás: Make Your Own Perfume www.soulvisiondesigns.nl

A parfüm alkotórészei
A parfümök fő alkotórészei a következők:
  • alkohol
  • víz
  • természetes illóolajok és gyanták valamint kivonatok, abszolútok, párlatok
  • szintetikus illatok, vegyületek
Alkohol
A parfümök elkészítéséhez a parfüm gyártók általában 80-96%-os alkoholt használnak. Ha otthon készítjük a parfümöt, akkor inkább a gyógyszertárban kapható Alcoholum 96 % - a azaz 96 %-os alkohol, vagy Ethanolum (96 per centum), Ethanol (96 per cent) (Ph.Eur.IV.) nevű anyagot használjuk.

Ajánlanak továbbá: megfelelő töménységű borpárlat használatát alapként. Az ipari módszerekkel előállított tiszta szesszel szemben ugyanis a borpárlatok plusz anyagokat tartalmaznak – nem véletlenül az alkímia korában is ezt a szeszt alkalmazták, akkoriban kizárólag a borpárlatot tartották a megfelelő hordozóanyagnak például a gyógyszerek készítése esetén.
80%-os borpárlatot otthon is előállíthatunk borból. Ezt a töménységet vagy többszörös desztillációval (pl. alembik pálinkafőző, alquitara lepárló és pálinkafőző, arab pálinkafőző), vagy megfelelő rektifikálási hatással rendelkező pálinkafőzővel (pl. egy rektifikáló lencsével rendelkező pálinkafőző vagy egy kolonnás alembik pálinkafőző, melynek a kolonnájába fejjel lefelé kis méretű üvegeket teszünk) egyszer lepárolva tudjuk elérni. (Forrás: 1. számú.)

Valamint: gabonapálinkát mert ez kevésbé szárítja a bőrt a mint tiszta alkohol.

Azért meg kell jegyezzem hogy nekem ezzel kapcsolatban vannak fenntartásaim, ugyanis a pálinkákból nem kapható 80%-os alkoholtartalmú, de még 70%-os sem. Tehát akkor marad a fenti többszörös desztilláció vagy megfelelő rektifikálási hatással rendelkező pálinkafőző, és van egy olyan erős sejtésem hogy ezzel igen kevesek rendelkeznek.
FIGYELEM: 70% alkoholtartalom alatt nem oldódnak az illóolajok, a gyantáknak pedig gyakran még több kell. A kapott folyadékot pedig akkor ha félünk, hogy a parfüm szárítani fogja a bőrünket természetesen már hígíthatjuk tetszőlegesen, de az oldódási folyamat során csak akkor járunk el megfelelően ha a fentieket figyelembe vesszük! Ezért ajánlom mindig a 96%-os alkoholt az oldódási (itt érési) folyamat elősegítésére, ez a leginkább pénztárca kímélő megoldás, ráadásul az illat megjelenése szempontjából is ez a legjobb.   

A bioalkoholnak (bioetanolnak) nevezett anyagot leginkább a látványkandallókba használják, ezt semmiképpen sem használható fel kozmetikumokba, mert hozzákevernek valamit, azért hogy közvetlen emberi fogyasztásra alkalmatlanná tegyék, felhasználási céljának megfelelően nem kék, hanem sárga lánggal ég el.

Kapható ugyan parfümalkoholnak nevezett bioalkohol is, de ezek jóval drágábbak mint a gyógyszertárban beszerezhetők, és gyakran illatosítják őket.

Az etanol (etil-alkohol, borszesz vagy régiesen borlang: C2H5OH) egyértékű, telített alkohol, a homológ sor második tagja a metanol után. A mindennapokban az alkohol, szesz szavakat az etil-alkoholra értjük, az alkoholos italok etanolt tartalmaznak. Az etanol a természetben tisztán sosem fordul elő, mindig híg vizes oldatában található. Megtalálható kis mennyiségben némely gyümölcsben, az erjedő gyümölcsökben mindig, a friss kenyérben, a humuszban, a legtöbb természetes vízben, a cukorbetegek vizeletében stb.
Előállítása:
Hagyományos módon az etanolt cukortartalmú oldatok élesztőkkel való erjesztésével nyerik. (Az alkoholos italokat ma is kizárólag így készítik.)
 
Ezzel a módszerrel legfeljebb 18-20% (V/V) etanoltartalmú oldatot lehet előállítani, az ennél töményebb alkoholt desztillálással készítik (kihasználva azt, hogy az etanol forráspontja (78 °C) alacsonyabb a vízénél (100 °C). Az így előállítható legtöményebb etil-alkoholos oldat is „csak” 96 (V/V)%-os (tiszta szesz), ugyanis a maradék 4% víz együtt forr az alkohollal. Töményebb, ún. abszolút alkoholt (100%) csak vízelvonószerek használatával nyerhetünk (víztelenítésére kálium- vagy nátrium-karbonátot használnak).
(Forrás: 4. számú.)

Lent még foglalkozom a témával mert az alkohol kulcsfontosságú alkotóeleme a parfümöknek, ha az illat tartósságát vesszük figyelembe.

Forrás: www.myperfumeparty.co.uk

Víz
A modern parfüméria desztillált vizet (Aqua destillata) használ a parfümökhöz. Érdemes kísérletezni azonban nagyon tiszta forrásvíz használatával is, mely gazdagabbá teheti a parfüm illatát, optikailag azonban ronthat rajta, hiszen zavarossá teheti a kész parfümöt. (Forrás: 1. számú.)

Természetes eszenciák, illóolajok
A növényi vagy állati eredetű illóolajokat gőzdesztillációval, macerációval, enfleurage-al, extrakcióval vagy préseléssel nyerik ki. Az illóolajokon kívül természetes eredetű koncentrátumokat, gyantákat és „fragrance”-t, azaz koncentrált illóolajat is használnak a parfümök készítése során. 
  • Virágok: pelargonium-félék (geránium), jácint, jázmin (egy tonna virág ad egy kilogramm „fragrance”-t), levendula (ez a parfümkészítésben leggyakrabban használt illóolaj), gyöngyvirág, mimóza, keserűnaracs virága, illatvirág (illatos osmanthus), rózsa, tubarózsa (mely egyike a legdrágább parfüm alapanyagoknak), ibolya és ylang-ylang.
  • Gyümölcsök: bergamott, grapefruit, zöldcitrom (lime), narancs, keserűnaracs, citrom, szilva, málna, eper, zöld alma, őszibarack, kókusz és fekete ribizli.
  • Fűszerek: ánizs, fahéj, gyömbér, kardamom, koriander, szerecsendió, szegfűszeg és szegfűbors, rozmaring és vanília.
  • A parfümök kéreg és gyanta összetevői: sziámi benzoefa, al-lami (füstölőkben használt gyanta), mirha, mastix (a mastix-pisztácia fa gyantája), guajak, copaiba, tömjén, opopanax, peru balzsam olaj, rózsafa, szantálfa, storax, tolu balzsam, cédrus, boróka fa
  • Levelek, füvek, mohák, bogyók, gyökerek: citronella, tölgyfazúzmó (a bőrrel és a meleggel érintkezve illatreakciót ad), galbánum, írisz gyökér, babér, muskotály zsálya, pacsuli, petitgrain (a keserűnaracs leveléből, gallyából és éretlen terméséből nyert illóolaj), dohány levél, tonkabab illóolaj (férfi parfümök és füstös illatok összetevője), illatos ibolya, vetiver, borókabogyó, ciprus
  • Állati szekrétumok (az állatok leölését követően azok mirigyéből ill. az ámbra esetében a beteg gyomorból vonják ki, a szekrétum után zárójelben annak az állatnak a neve található, amelyikből kivonják): ámbra (ámbráscet), pézsma vagy más néven mósusz (hód), cibet (cibetmacska)
  • Gourmand-jegyek: csokoládé, karamell, cukor, méz, édes tej, mandula. (Forrás: 1. számú.)
A valódi illóolaj – mint neve is mutatja – szobahőmérsékleten maradéktalanul elillan. Egy papírra cseppentve az olajat, ha az idővel nyom nélkül eltűnik, akkor 100 százalékos anyag volt a próba alanya. Ha foltot hagy, akkor más is volt benne az illóolajon kívül. A kivonatokra ezt a szabályt természetesen nem alkalmazhatjuk, arra vonatkozóan hogy tartalmaz-e más adalékanyagokat, netán káros anyagokat kizárólag a gyártó biztonsági adatlapján tájékozódhatunk, segítség lehet ha jelzik hogy organikus gazdaságból eredő vagy bio alapanyagról van szó. Ha a 100%-ban tiszta illóolaj (vagy alapanyag, kivonat, stb.) kifejezést használják az még nem jelenti, hogy leendő alapanyagunk maga kizárólag 100%-ban csak illóolajat tartalmaz, hanem kizárólag annyit jelent hogy a termékben található illóolaj (vagy más) 100% illóolaj tartamlommal rendelkezik melyet kevernek más adalékanyagokkal. Ezek persze ritkán nevezhetők káros anyagoknak, a legtöbbször valamilyen konzololajban oldják az illatanyagot, de az oldat tartalmazhat alkoholt és vizet és mást is. Általában a vaníliát szoktam példának hozni, mert ebből a 12-20% feletti illatanyag tartalommal rendelkező kivonat már igen jónak mondható, és ugyan kapható ennél magasabb akár 60% feletti is, de ilyen töménységben nem csak nagyon drága de a felhasználása is rendkívül nehézkes.

Forrás: Aromatherapy Passion Fragrance Oil www.soulvisiondesigns.nl
         
Szintetikusan előállított illatok
A legtöbb illatanyagot manapság szintetikusan állítják elő. Így ugyan olcsón és nagy mennyiségben előállíthatóak és az eredetivel megtévesztően hasonló illatuk van, azonban csak a fő illatot hordozzák, a természetes illatok finomsága, összetettsége nélkül.
Ezek az anyagok részben a valódi illóolajokban is megtalálhatók és allergénként deklarálták őket.
  • aldehidek, kumarin, vanilin, maltol (intenzív, édes, karamellás-gyümölcsös illat), mósusz keton és mósusz xylol (melyek az eredeti állati eredetű anyaggal ellentétben bőrirritációt okoznak, ezért csak olyan parfümökben használható, melyet nem közvetlenül a bőrön használunk), fenolok, alfa- és béta- jonon, linalool, linalylacetát, citral, citronellol, damascon, eper-keton, farnesol, hexylacetát.
A parfümök összetevőinek a parfümös üvegen történő megnevezési módját az ún. INCI-rendszer szabályozza. (Forrás: 1. számú.)

Töménység és illatintenzitás
A legtöbb parfüm alapanyaga az alkohol, amihez állati, vagy növényi, esetleg szintetikus illatanyagokat és stabilizátorokat adnak. Az illatesszenciákat 80-96 százalékos alkoholban oldják fel. Az esszencia (parfüm extrét, extract vagy extraktum) után a töménységi sorban a parfüm következik. A parfüm illata akár napokon átérezhető. A parfümök vizes hígításával állítják elő az eau-t, vagyis a vizeket. Legismertebb ezek közül a kölnivíz, amely a legkisebb olyan illatkoncentráció, amely még jellegzetes-, és hosszan tartó illatot biztosít. Főként az arab országokban az illatesszenciákat nem alkoholban, hanem semleges, szagtalan növényi olajokban oldják fel.

Itt meg kell jegyezzem hogy számtalan besorolás létezik a parfüm töménységével kapcsolatban, sokan az egyszerűen parfümnek nevezett kategóriát kihagyják és más-más százalékos töménységet adnak meg a végtermék illatanyag tartalmára vonatkozóan. Ez leginkább a szintetikusan előállított parfümöknek köszönhető, ugyanis a vegyipar képes nagyon erős illatanyagok előállítására is, melyekből már néhány csepp elég a tartós illat eléréséhez. Arról hogy milyen nehéz a természetes alapanyagoknak versenyezni a stabilizátorokkal majd egy következő bejegyzésben részletesen írok, mert ez már így is nagyon hosszúra sikeredett. 


Forrás: www.bhinneka.com/products/sku00914538/guess_pink.aspx

Alkohol

A témával kapcsolatban sok a félreértés ezért gondoltam bővebben kifejteni:

Alapvetően az alkohol mennyisége határozza meg az illat töménységét! Minél inkább hígabb annál inkább könnyebb és kevésbé tartós parfümöt kapunk.

Az általam vezetett tanfolyamokon itt szokott jönni a kérdés:
Miért hangsúlyozom mindig, hogy az illatanyagok között a rögzítő tulajdonságokkal is rendelkezők mennyiségére fokozottan figyeljük, akkor ha alapvetően az alkohol határozza meg az illat töménységét?

Mert az illat rögzítése és az illat töménysége két külön terület és egymástól külön mechanizmus alapján működik:
Az illatrögzítés a különböző illatanyagok egymáshoz képesti töménységét határozza meg.
Az illatrögzítők nem a saját, hanem a kompozíció többi illatanyagának viselkedését szabályozzák, tehát erősítik, kiemelik vagy akár tompítják – selymesebbé vagy harmonikusabbá teszik a másik összetevő hatását, és a közöttük létrejövő kapcsolatot, azaz magát a szinergiát. Nehezen lehet ezt szavakkal elmagyarázni, talán úgy a legkönnyebb megérteni, hogy egy parfüm nem a részek összessége hanem az egésze. Melyben kulcselem az a momentum hogy az alkotóelemek egymással kapcsolatba lépnek, és így nem a részek összessége lesznek, hanem egy új és más minőség alakul ki belőlük. Fizikából és kémiából talán már ismerjük azt a tételt hogy a részek összessége nem egyenlő az egésszel, hát itt is ez jelenik meg.

Az illat töménysége az illat tartósságát jelenti, azaz azt hogy mennyi ideig érezzük az adott illatot magunkon. Ezt pedig az alapként felhasznált alkohol százalékos mennyisége (azaz töménysége) szabályozza.

Itt szoktam kapni az újabb kérdést:
Akkor ez határozza meg hogy parfümünk végül az EdT, EdP vagy a Parfüm extract (vagy extraktum) besorolást kapja?
Nem ez nem ennyire egyszerű, mert a fenti jelölések nem csak az illat tartósságának kérdését jelölik, sokkal inkább mondhatjuk azt, hogy a kettő fenti együtt, azaz a rögzítők mennyisége és az alkohol töménysége együtt, de még ennél is fontosabb hogy mindez kibővítve az illatanyagok mennyiségével a teljes mennyiségre vetítve, azaz magának a parfümnek a töménysége is meghatározó.

Az alkohol százalékos mennyiségével, azaz a töménységgel kapcsolatban:
Mint lent látni fogjátok a debreceni egyetem anyagából már a 70-80 %-os oldat pedig égető érzést, vérbőséget okoz. Ez bizony így van, az alkohol egy veszélyes dolog, tűzveszélyes és robbanékony, bőrrel való érintkezéskor mindenképpen figyelembe kell venni milyen hatással rendelkezik! Csakhogy ez a tiszta alkoholra vonatkozik, parfüm kompozíciónk pedig egy végtermék melyben az illatanyagok mennyisége minimum 20 maximum 40%-os lesz, megnövelve ezzel a 96%-os alkohol mennyiségét, így a végtermékben a 96%-os alkohol már csak maximum 80%-ban lesz jelen. Természetesen ezzel nem azt állítom hogy veszélytelen, és hogy mi az a mennyiség amit elbír azt mindenkinek magának kell eldöntenie, én csak azt tudom hogy az eddig általam elkészített parfümök még soha senkinek sem okoztak sem égési sérülést, sem bőrpírt vagy vérbőséget. Nem tudom ezt hogyan értem el, csak a tényeket tudom leírni, azt hogy már jóval több mint 100 parfümön túl vagyok és eddig ha gond volt azt mindig pontosan meg tudtuk állapítani mi okozza. Mert viszont bizony találkoztam már fahéjra, szegfűszegre, massoiára, frangipanira, vetiverre, magnóliára (e kettő kevesen tudják de linaoolt is tartalmaz) érzékeny embereket, és még számtalan anyagra nem is sorolom itt fel, mert a lista nagyon hosszú lenne, csak azért hoztam szóba mert az egyéni érzékenység véleményem szerint az alkoholra sokkal kevésbé kimutatható mint a számtalan illóolajra és kivonatra. Ráadásul ezt könnyű elkerülni, hiszen 30% illatanyag tartalommal könnyen megelőzhető, vagy akár azzal hogy az elkészült parfümöt az érési folyamat végén hígítjuk 10 vagy 20%-os arányú desztvízzel, ami nyilván a parfüm tartósságán is változtat de még nem olyan mértékben hogy a minőségét komolyan lerontanánk.

Megnevezések:
ETHANOLUM (96 PER CENTUM)
(ETANOL 96 %, ETHANOLE 96 %, ALCOHOLUM 96 %, ALKOHOL 96-os, ETIL-ALKOHOL)
C2H6O
(Forrás: 2. számú.)


Alcoholum dilutum 70 % (Ph.IIg.VIL): 70 %-os hígított alkohol
Másnév:
Spiritus dilutus (Ph.Hg.VI.)

Leírás:
Tiszta, színtelen, könnyen mozgó folyadék. Szaga jellemző. íze sajátos, égető.
Könnyen párolog. Gyúlékony. Meggyújtva alig világító, kékes lánggal ég.

Oldékonyság:
Vízzel minden arányban elegyedik.

Eltartás:
Jól záró edényben, hűvös helyen tartjuk.

Megjegyzés:
Tüz-és robbanásveszélyes!

Hatás:
Kéz-és bőrfertőtlenítésre használják. 15-20 %-os oldat borogatásra alkalmas.

Alcoholum 96 % (Ph.Hg.VII.): 96 %-os alkohol
Ethanolum (96 per centum), Ethanol (96 per cent) (Ph.Eur.IV.)
Másnév:
Spiritus concentratissimus (Ph. Hg. VI.), Aethanolum, etanol

Leírás:
Tiszta, színtelen, könnyen mozgó folyadék. Szaga jellemző. íze sajátos, égető.
Könnyen elpárolog. Igen gyúlékony. Meggyújtva alig világító, nem kormozó, kékes lánggal elég.

Oldékonyság:
Vízzel, éterrel, kloroformmal minden arányban elegyedik.

Eltartás:
Jól záró edényben, hűvös helyen tartjuk. Az 1 liternél nagyobb mennyiséget robbanásbiztos tartályban tároljuk. Tüz-és robbanásveszélyes!

Hatás:
Már a 3 %-os oldat gátolja a baktériumok szaporodását, 20 %-on felül a fehérjéket kicsapja, és a legtöbb baktériumot megöli. Vannak azonban spórák, amelyek még a 70-96 %-os alkoholban is élnek, ezért eszközök fertőtlenítésére nem megbízható.
Helyi hatása: Az alkohol 20-40 %-os oldata a bőrt hűsíti a gyors párolgás miatt, gyulladást enyhít és fájdalmat csökkent, az 50 %-os oldat adstringál, edzi az emlőbimbókat, csökkenti az izzadást. A 70-80 %-os oldat pedig égető érzést, vérbőséget okoz.

Gyógyszertechnológiai vonatkozás:
Az alkoholok szemipoláris oldószerek, vagyis kismértékben oldani tudják a poláris, de az apoláris vegyületeket is. Az etanolt, mint jó oldószert számos gyógyszer előállítására használják. A Ph.Hg.VII.-ben kétféle koncentrációban hivatalos: Alcoholum 96%, Alcoholum dilutum 70 %.
(Forrás: 3. számú.)

Búcsúzóul:
Egy fotó ami csak azért került ide mert szerintem ők a világ legjobb parfümháza, az eredeti Oudh parfüm ritka kincs és a Montale parfümházon kívül még hígított változat sem elérhető. Ha esetleg egyszer módotok nyílik rá mindenképpen kóstoljatok bele az illatba, leírhatatlan élmény.
Egy videó a gyártási folyamatról, érdemes megnézni:



Forrás: www.ajmalperfume.com

Alkohol beszerzési lehetőségek:
Gyöngyszem patika:
8 Ft/gr.

Aranyhajó patika:
9 Ft/gr.

Bioalkohol:

Primavera bioalkohol 96% búzából kivonva (a link már nem él, de minden bizonnyal beszerezhető más forrásból).
Ára: 4 498 Ft

Provida Organics CiTe Citronell-Teebaum Bio-Alkohol
(2.400 Ft / 100 ml)
Illatosított változat!

Továbbá:




Biztonsági adatlapokból az alapvető tulajdonságok megtudhatók:



Felhasznált források és irodalom:
1.
Pálinkaüst:

2.
 Molar Chemicals Kft.

3.
DEBRECENI EGYETEM
ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM
GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR
GYÓGYSZERTECHNOLÓGIAI TANSZÉK
RECEPTURAI
GYÓGYSZERKÉSZÍTÉS
III. RÉSZ – ANYAGISMERET
(Idézett mű: 16-17 old.)

4.
Wikipedia - Etanol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése