2016. április 18., hétfő

Konfetti parfüm az elbűvölő mandulás csemege merészen egyszerű illata.



Konfetti parfüm az elbűvölő mandulás csemege merészen egyszerű illata.

A merészen egyszerű illat varázsa.


A Konfetti egy elbűvölő mandulás csemege. Mandula és vanília játékos ánizzsal. Bár a kiindulás cukrozott mandula, az ámbra és a mósusz messzire visznek a gyermekkori édességektől – bele az érzékiségbe. Illathatása egyedülálló, rendkívül ritka vonalat testesít meg, mert a dögös nőt egyesíti a játékos gyermekkel, egyszerre megdöbbentő és megható, mégis minden ellentmondást olyan harmóniával tesz kerekké, hogy ha ezt az illatot viselem csak mosolyt látok magam körül. Néha csak lesek ahogy a körülöttem lévők szimatolnak, mert annyira nem a parfümöknek kijelölt szabványos úton halad, szeretem ahogy mindenki arcára mosolyt csal. Ezt az illatot magamnak késztetettem, gondolkoztam is felajánljam-e kínáljam-e egyáltalán az érdeklődőknek, vagy tartsam meg végleg saját magamnak, de épp a mosolyra való fogékonyság győzött meg arról hogy nem lenne szép dolog ha kisajátítanám, hisz nehéz a mai világban örömet okozni az embereknek és ha ezt valahogy mégis el tudom érni akkor az nem maradhat csak az enyém. Azt hiszem már rájöttem mi a parfüm titka: egy életérzést testesít meg, megmutatja milyen vágyakkal indultunk neki a boldog gyerekkorból, de nem keserű számvetés ez, még kevésbé számon kérő, inkább bátorító, simogató, ösztönző. Ez az illatkompozíció szereti az embereket, szeret boldoggá tenni, a gyerekkor szépsége után megmutatja azt is miért jó felnőttnek lenni. Egy vigasztaló parfüm, ami energiával tölt fel, és segít minden helyzetben helytállni mert megmutatja milyen szép az élet…      
     
A parfüm besorolása: 

Ha virág lenne benne akkor soliflore parfüm lenne, de nincs így max. soliamber-nek lehetne besorolni. :) Ilyen besorolás nincsen, de a lényege az hogy egy vonalra felfűzött parfüm (lineáris), ez a vonal pedig az ámbra, fő illatjegyek; fejjegye: mandula, szívjegye: ánizs, pézsma, alapjegye: borostyán, vanília. Egy csipet a gyerekkorból ami csak visszaemlékezés szintjén jelenik meg, a parfüm mondanivalója a nőisségét határozottan felvállaló nőben testesül meg. 

A parfüm olfaktív jegyei:

Cukros, édes csemege de épp csak annyira ami a nőisséget kibontó jegyekhez kell, mert az ánizs kiválóan ellensúlyozza a cukros hatást. A gyerekkor felvillanása miatt nem túl komor, nem túl katonás, mert ha az édes puhaság nem lenne benne bizony azzá válna, ezzel együtt kétlem hogy 20 év alatt használható, ez nem a bakfisok illata, sokkal inkább a már önmegvalósítása teljében lévő nők kedvelhetik. Kezdetekkor rendkívül bájos és finom, puha, szinte az ujja köré csavar, aztán épp ahogy az élet is adja keseredik és válik a valóság leképezésévé, határozott lesz és céltudatos, de nincsen benne semmi a beletörődés keserűségéből, sokkal inkább a már 1000 tapasztalatot átélt, a női sorsot elfogadott, azt teljességében megélt - nem pedig a könnyed bohémságot az illúziókat kergető nő illatát testesíti meg. Rendkívül érzéki illat, mégsem lesz belőle sok, mert nem csak az ánizs tartja vissza a sziruposságtól, hanem a belezsúfolt fás-balzsamos jegyek is erőteljesen segítenek abban hogy ne essen túlzásokba. Sőt nem csak segítenek, hanem egyenesen lehetetlenné teszik azt, hogy túlságosan belemerüljünk a mandulás csemege által felidézett gyerekkorba, volt aki arra panaszkodott, hogy a parfüm nem engedte neki a múltba való mélázást, azt épp csak bemutatta aztán már tovább is lépett.
Az illat cukrozott mandulával indít, egy csepp mézzel a háttérben, majd előbukkan a vanília és visszacsöppenünk gyerekkorunkba. A pézsma aláfesti ezt az édességet és ettől hihetetlenül lágy púderes, balzsamos lesz az illat, már-már elringat ez a gyermeki báj amikor bumm szinte berobban a vetiver, ami a benzoin és a labdanum miatt visszafogott eleganciát áraszt. Az alapjegybe csempészett kókusz – ami egyáltalán nem odavaló jegy lenne – és a szívjegybe csempészett édeskömény finomítja meg az illatjegyek közötti átmeneteket és ad keretet a különben igen különböző illatoknak egymáshoz simulni.  

A parfüm története:

Ennek az illatnak a megalkotása különleges élményt adott számomra, mert átlép minden megszokott sablonon.  
Bevallom az illat mint ötlet nem teljesen tőlem ered, én is kapok néha parfümöket, egy ilyet amit a 40. születésnapomra kaptam gondoltam tovább vagy inkább fogalmaztam át, mert az eredeti nem volt elég kemény és határozott számomra. És az bizony képes volt sok lenni, például a nagy nyári melegben, szinte már zavaróan, és ez még hagyján, mert előszeretettel környékeztek meg a beporzásra indult bogárkák, tömegesen, gondolom keresték a cukros édességet. Az eredeti ötlet nevét nem adom meg, persze következtethető, de maradjon egy kis játék… :) Na meg az eredeti illatból sem sok marad meg az én kreációmban, leginkább az alapvonalat vittem tovább, elsősorban azt akartam bizonyítani, hogy néhány összetevőből is kiváló minőségű és szuper attraktív parfümöt alkothatunk. Mert itt néhány illat hoz létre komplex piramist, sok hangot és akkordot.  A jól elkülönülő néhány hang egyedülálló, szép kapcsolódásokat eredményez. Merészsége egyszerűségében rejlik. Az eredeti illat is lineáris, nálam még inkább - ott az édes mandulás csemege körül bomlik ki a mondanivaló a maga teljes valójában – az enyémben a pézsmaillatú és borostyán-szerű alapbázis szerepe van kiemelve. Ezen jegyeket a legnehezebb megalkotni természetes összetevőkből, különösen a borostyánt, hiszen az egy fantáziaillat.
Erről itt olvashattok:

Igen kedvelem a kihívásokat így létrehoztam a magam borostyán illatát. :) 
Évek óta dolgozom egy olyan eszencián ami a pézsmás, musk-os  jegyeket egyesíteni tudja, ebből lett a borostyán illatom. Ez lett az alapja a Konfetti parfümnek is, de ez az illat nem csak ezért különleges hanem szerkezete miatt is. A parfüm egy sorozat alapdarabja lett, amelyek illatpiramisa kettős alapjeggyel működik, ez adja kiváló személyre szabhatóságát, rugalmasságát… növelhető érzékisége akár hatékony afrodiziákumként is működésre bírható, de csökkenthető így növelhető férfias jellege – mert amúgy uniszex illatról van szó, vagy növelhető a balzsamos, a púderes jegyek hatása, lehet krémesebb és lehet hidegebb,  még akár gyümölcs illatkomponens is belekerülhet… Rendkívül sok arca van és mind-mind egy elmozdulási lehetőséget takar. Tulajdonképpen az illatpróbák közben jöttem rá, hogy akár külön is rögzíthetem a szívjegyet, így nagyobb esélyeim vannak a túl sok gyantás anyag oldódására. A természetes anyagok működének egy különleges aspektusára jöttem rá az illatpróbák közben, arra hogy akár külön is rögzíthetem a szívjegyet, így nagyobb esélyeim vannak a túl sok gyantás anyag oldódására. Nem csak az illat tartóssága hanem jellege is új dimenziókat kaphat.     
További érdeklődés esetén kérem keress meg levélben.



Összetevők (INCI): alcoholum96%, styrax tonkinensis resin extract, parfum(ambra)*concentrated aromatic, entirely natural vegetable origin, almond fragrance oil,  vanilla planifolia bean extract, parfum(Mandelíne)*concentrated aromatic, entirely natural vegetable origin, parfum(Vaníliavirág)*concentrated aromatic, entirely natural vegetable origin, parfum(coconut fragrance oil)*concentrated aromatic, entirely natural vegetable origin, cistus ladaniferus oil, parfum(Milk&Honey)*concentrated aromatic, entirely natural vegetable origin, hibiscus abelmoschus seed oil, foeniculum vulgare dulce seed oil, illicium verum seed oil, ravensara aromatica leaf oil, cryptocarya massoy bark extract, vetiveria zizanoides root oil.   

Tájékoztató:

"Ambra" természetes illatosító
Összetétel: tömény aromás vegyület, teljes egészében természetes, növényi eredetű, szintetikus összetevők és tartósító nélkül.
Egyes elemek allergének lehetnek az érzékeny személyek számára, ha a kozmetikai készítményeket illatosítják. Az Európai Parlament és Tanács kozmetikai termékekre vonatkozó 2003/15/EK Irányelvének 7 számú Módosítása szerint: benzil benzoátot, benzil cinnamátot, benzil-szalicilátot, kumarint, gerániolt tartalmaz.

Kókusz Cabana parfüm olaj (Coconut Cabana):
Összetétel: tömény aromás vegyület, teljes egészében természetes, növényi eredetű, szintetikus összetevők és tartósító nélkül.
Egyes elemek allergének lehetnek az érzékeny személyek számára, ha a kozmetikai készítményeket illatosítják. Az Európai Parlament és Tanács kozmetikai termékekre vonatkozó 2003/15/EK Irányelvének 7 számú Módosítása szerint: benzil benzoátot, benzil-szalicilátot, cinnamalt, kumarint, limonént és linaloolt tartalmaz.

Pézsmamályva illóolaj - Ambretta (Hibiscus Abelmoschus)
Az Európai Parlament és Tanács kozmetikai termékekre vonatkozó 2003/15/EK Irányelvének 7 számú Módosítása szerint: olyan vegyületet tartalmaz, mely kozmetikai
összetevőként a bőrre alkalmazva allergén kockázatot jelenthet az érzékeny személyek számára: farnezolt.
Minőség: 100% tiszta illóolaj, természetes, finomítatlan, hígítatlan, szintetizált molekuláktól mentes.

Massoia olaj (kivonat)
Ez a termék 100% természetes és megfelel az élelmiszeri aromaanyagokra és ízesítő tulajdonsággal rendelkező anyagokra vonatkozó 1334/2008 Európai normáknak.
Előállítás módja: a szuperkritikus szén-dioxid (CO2) felhasználásával történő kivonással (szuperkritikus extrakcióval), mely a bio kozmetikumokat tanúsító intézmények által elfogadott ökológiai folyamat
Eredete: természetes. Nem hígított, frissen kivont, nem tartalmaz semmilyen adalékot.
Főbb összetevők: nagy százalékban tartalmaz ritka illó anyagokat: pentil lakton, heptil lakton, nonil lakton
Az illóolaj összetételében előforduló egyes természetes vegyületek allergiás kockázatot jelenthetnek egyes érzékeny egyének számára, ha ezt az illóolajat a kozmetikai készítményekbe foglaljuk. Az illóolaj összetételében előforduló egyes természetes vegyületek allergiás kockázatot jelenthetnek egyes érzékeny egyének számára, ha ezt az illóolajat a kozmetikai készítményekbe foglaljuk. Az Európai Parlament és Tanács kozmetikai termékekre vonatkozó 2003/15/EK Irányelvének 7 számú Módosítása szerint: benzil-benzoátot tartalmaz.

Vetiver illóolaj
Az Európai Parlament és Tanács kozmetikai termékekre vonatkozó 2003/15/EK Irányelvének 7 számú Módosítása szerint linaoolt, nerolt, neralt, geraniolt tartalmaz.
Minőség: 100% tiszta illóolaj, természetes, finomítatlan, hígítatlan, szintetizált molekuláktól mentes.


 

2016. április 10., vasárnap

Parfüm Iskola – Illatok kiválasztása és az Egzotikus virágos parfüm megalkotása



…avagy amikor minden igyekezetünk ellenére sem lesz az a parfümből amit kigondoltunk…

Ebben a cikkben módszertani bemutatót olvashattok a készítést illetően lépésről-lépésre, valamint kiváló ismertetője annak milyen nehézségekbe ütközünk akkor ha a parfüm semmiképpen nem akar megfelelni előzetes elvárásainknak, de végül mégis lesz belőle valami ami jó.

Első sorban a kiválasztott összetevők, a második sorban pedig a még lehetséges illatok. 

Bevezető:
A parfümalkotásnak nagyon meg van kötve a keze, hisz újdonsággal előállni ma már csak meghökkentéssel vagy erős túlzással lehet. A szintetikus parfümgyártás több mint 60 éve alatt végigpróbálták először a korábban még természetes alapanyagból megalkotott parfümök minden típusát, majd jöttek az olyan alapanyagok amik a természetes kínálatban nem léteztek és épültek rá irányzatok, amit a jelenlegi aktuális divat is erőteljesen képvisel. Mert a parfümalkotásnak is vannak különböző irányzatai, egyrészt a fent említett aktuális divatirányzat, ez nyilván mindig van - jelenleg a könnyű aldehides valamint vizes vonalat népszerűsíti. Valamint van a régimódi parfümgyártásnak több irányzata is, mely ma már két ágra szakadt, egyik ága a szintetikus ipar adta lehetőségeken haladt tovább, azok a nagy parfümgyárak, amik átmentették magukat az új érába, mint a Chanel, vagy az időszak végéről a Hermés és a Gucci, a másik ága a természetes alapanyagokból dolgozó parfümházak irányzata, melyeket ma nagy általánosságban niche parfümházaknak nevezünk. Arra milyen lehetőségük van felültromfolni a szintetikus ágazatot illatrögzítők terén most nem térek ki, mert ez egy nagyobb téma, fog születni erről is külön bejegyzés - remélem nemsokára, most csak annyit hogy nem véletlenül olyan drágák a niche parfümök, lényegesen több mennyiséggel kell számoljanak akár növényi akár állati alapokból akarják megoldani a rögzítést. 
Chanel No.5



A parfümök illat alapján számtalan csoportba besorolhatók, de léteznek közöttük olyan alaptípusok melyek igazán kiállták az idők próbáját, egy ilyen alapreceptet szeretnék bemutatni, majd elkészíteni egy lehetséges változatát.
1921 Coco Chanel No.5 a parfümtörténelem mérföldköve, a parfüm már egyértelműen az egzotikus virágok gyantás, fás alapon, citrusos fejjegyekkel típussal dolgozik. Meg ne ijedjünk a mára már avítt, túlságosan erős és karcos hatástól, 2001-ben éppen ugyanez a formáció jelenik meg csak sokkal lágyabban, a mai korra igazítva a Coco Chanel Mademoiselle-ben is. 


Igen érdekes recept hiszen mert már a kezdetekkor jelen volt, és itt nem a szintetikus gyártás elterjedésére gondolok hanem még arra az időszakra amikor az illatipar már a XIX. század végén megcélozta a középosztálybeli hölgyeket. Divatba jöttek a virágos illatok (ugyanis a XVIII. századig az erős, testszagot elnyomni akaró állati eredetű illatok voltak divatban – pézsma, cibet, ámbra…) és a keleties keverékek, megkezdődik a szintetikus alapanyagok előállítása. Ezzel indult a mindenki számára elérhetővé váló, olcsóbb parfümök gyártása. Azt, azért meg kell említetünk, hogy máig maradtak olyan parfümgyárak, ahol mellőzik a szintetikus alapanyagokat és csak természetes anyagokból dolgoznak, itt általában egyedi parfümöket készítenek, és a fent már említett niche parfümházak közé tartoznak.

Míg a Chanel No.5 még előszeretettel használta az állati alapanyagokat – cibet, borostyán, a Mademoiselle-ben ezek már nincsenek, helyette megjelenik benne a mirha és a vanília, valamint a szívjegy is a lágyabb virágok vonalába húz.

Chanel Coco Mademoiselle
 

Tehát; Citrus fejjegy, egzotikus virágok szívjegy, gyantás, fás alapokon.
Erre épülnek a következő parfümök is:
Hermés Caleche, Elizabeth Taylor White Diamonds, Givenchy Ysatis, Boucheron Boucheron, Dior J'adore, Armani Acqua di Gioia Eau Fraiche, Joop! Le Bain, Kenzo L'Eau par Kenzo Indigo, Acqua di Parma Colonia Assoluta, Laura Biagiotti Roma, Guerlain L'Heure Blue, Versace Versus, Carolina Herrera 212 Summer
Valamint a következők is ebből merítettek:
Roja Parfums Risque, az Amouage Ubar és a Montale Orange Flowers megbolondítva,
Profumi Del Forte Versilia Vintage Ambra Mediterranea, Parfums De Marly Darcy Royal Essence úgyszintén.

Most rátérek a parfüm azon parfüm elkészítésére, amit a fent leírt alaptípusba sorolható, egy olyan receptet vettem amit a:



Szappan és krém-kence készítés házilag -baráti kör csoportban találtam a következő fájlban:
parfüm Iskola- illóolajból
link ha fentről nem nyílik meg:

Ez vettem alapul:
Egzotikus virág - fejjegyből: 10 grapefruit, 10 citrom, narancs 8. Közel megjegyzés: 2 gerezd, 8 ilang 5 jázmin hígítani 9 rész alkohol vagy olaj, alaphang: 5 pacsuli, benzoin 2.
(Azt látom hogy lenne még egy összetevő „2 gerezd” ami nem tudom micsoda, segítség lenne ha ezt valaki megmondaná, de most e nélkül dolgoztam ki a receptet, később ha tudom mi az beépíthetjük.)
A recepttel így nem sok mindent lehet kezdeni, az elkészítésnek csak némi átalakítással állnék neki, most kidolgozok egy variációt hogy lássátok hogyan működik egy ilyen folyamat. Azért ezt a típust választottam, mert az összetevőkből létrehozható harmónia, csak a mennyiségeken kell változtatni, de azért teszek néhány javaslatok is arra miképpen lehet - a gyakorlottabbak számára kifejezetten ajánlom - bővíteni az esetleges összetevők körét.
Először is megdupláztam minden mennyiséget, mert a teljes mennyiség 16,37 ml-re jött volna ki, ez kevés ahhoz hogy egy parfümben igazán érezzük a szinergiákat, illetve ahhoz kevés hogy ezek létrejöjjenek a maguk teljességében. A következő lépésben már csak az illatanyagokat vettem duplájára, mert 10% illatanyag kevés egy tartós parfümhöz még akkor is ha erőteljes illatokat használunk. Az utolsó lépésben bővítettem a felhasznált alapanyagok körét, mert egyrészt nem volt benne megfelelő mennyiségű illatrögzítő, másrészt átvezető illatok kellenek az illatjegyek közé.
Az illatrögzítőkről egy korábbi bejegyzésben részletesen írtam:


Az átvezető illatok lesz új azoknak akik követik tevékenységemet, mert erről még nem készült bejegyzés. Lent részletesen kifejtem, mert példával a legkönnyebb bemutatni, ide elég annyi hogy ezekre szükségünk van, különösen ha erős és jelentősen különböző olfaktív hatással rendelkező anyagokat használunk, mert kell valami ami emészthetővé teszi őket együtt, ami összekapcsolja az illatjegyeket, valahogy szerves egésszé varázsolja őket a különálló egységekből. Az átvezető illatok sosem erősek, és mindig keveset használunk belőlük, olfaktív szerepük nem kiemelkedő, az összhatásban mégis annál komolyabb szerepet kapnak. Legfontosabb jellemzőjük hogy valami van bennük mindkét jegyből amit összekapcsolnak. Éppen azért nem említtettem eddig mert ez már egy magasabb szint a házi parfümalkotás területén, hiszen ismerni kell hozzá többféle illatanyagot is a hasonlóak kiválasztásához.     


Kezdem a legelejéről:
A parfüm neve Egzotikus virág; ha a fejjegy és az alapjegy is kesernyés, fás-fűszeres vonalat hoz kétlem hogy egzotikus virágillat lesz végül belőle.
A citrusok a legillékonyabb összetevők közé tartoznak, ezért valóban kicsit több kell belőle mint bármi másból, de ezt soknak találom, maradhat de az alapjegy arányát mindenképpen emelni kell.

Alapjegyként a pacsuli mennyisége sok lenne, mehet ennyi, de akkor a benzoin legyen többszöröse mert az csak közepes erősségű illatot ad.  A pacsuli elég erős illat inkább férfias hatást kelt, ettől függetlenül fel lehet használni női parfümbe, de kompenzálni kell egy édeskés, lágyító illattal, a szantálfát és a vaníliát választottam, ezek a virágokhoz és a citrusos fejjegyhez is passzolnak. (A vaníliából lehet akár virágillatot is használni, ekkor az alapjegyben is tágítunk egy kicsit, én most a vaníliavirágra dolgoztam ki a receptet, mert a vanília kivonatból csak bourbon típusom van – ez nagyon erős lenne, valamint általam készített kivonat van itthon, amit nagyon szeretek mert különösen lágy illat, de ilyet vásárolni nem lehet, így maradok az általánosan elérhető változatnál.)

Az alapjegy bővítésére azért is szükség van mert a rögzítők arányát emelni kell: aranyszabály hogy 1,58% kevés lesz, tehát 7 cseppel nem igen jutunk messzire különösen ha erős virágokat és egy csomó citrust is rögzítenünk kell. Így 3,53%-ra vettem az arányát ez talán már elég lesz.

Indoklás és megjegyzés:
Értem hogy a parfüm kitalálója a férfias vonalú alapjeggyel a szívjegyeket akarja kompenzálni, de ez így nem működik, ha igazán parfümöt akarunk készíteni az adott jegyen belül szükséges kompenzálni. Bár manapság szokás a korábbi parfümalkotási szabályokat felrúgni, és már közel 10 éve előszeretettel gyártanak formabontó így meghökkentő illatkreációkat, de azért az alapjegyet így eltolni férfias irányba egy furcsa androgün parfümöt feltételez, ha mást nem is az alapjegyet hagyjuk meg a klasszikus parfümkészítés menetében, mert itt a szívjegy elpárolgása után csak a kesernyés, fűszeres férfias illat marad, tehát néhány óra múlva a parfüm már igazán zavaros hatást kelt. Ennek a parfümnek az elpárolgása: a fejjegy citrusos ami gyorsan elillan, utána jön a bódító virágos tömény nőiesség, majd egy kesernyés férfi parfümre jellemző illatkreáció lesz belőle, ezzel oda a harmónia, nincs eleje közepe és vége a kipárolgásnak.

Ha a célunk a szívjegy kompenzálása akkor a többi fás-balzsamos, de nőies jegy is bőven megfelel alapjegyként, tehát mint írtam vagy a benzoin legyen sokkal több, vagy tegyünk bele ámbrát, szantálfát, amyrist, ha édesebb alapjegyet szeretnénk akkor akár vaníliát is. Ezen jegyekkel a bővítés arra is jó lehet, hogy az édes szívjegyet átvezesse az alapjegybe, mert ami igazán hiányzik a parfümből az az illatjegyek közötti harmónia.
 
A szívjegybe csak egy pindurkát nyúlnék bele, mert a citrusok ellentételezéseként jó lehet, de azt tudnotok kell hogy az ilang és a jázmin is elég intenzív, tolakodó összetevő, viszont így együtt tényleg egzotikus virágillat lesz belőle, és mindig a szívjegy adja meg egy parfüm besorolását, de a mennyiséget a többihez képest ne emeljük.
A bővítés célja; egyrészt van mód a túl édes és nőies szívjegyet a saját jegyén belül kompenzálni. Valamilyen friss, füves, fűszeres, vagy savanykás illattal, de való igaz hogy mind az ilag mind a jázmin abszolút győztesen fog kikerülni minden keverékből, tehát a véghatásban alig fog érződni, viszont egy kicsit talán megregulázná töménységüket. Ebben az esetben csak arra kell vigyázni, hogy lehetőség szerint szívillatot válasszunk (ami nem könnyű mert pl. a legtöbb savanykás illat fejjegy) amit úgy lehet megkerülni ha nagyobb mennyiséget használunk és az ilang és a jázmin bekeverése után tesszük bele a keverékbe. Szívillatból talán a ciprus jó lenne, vagy a balzsamos irány: muskotályzsálya, édeskömény, balzsamosszuhar, balzsamfenyő (bár ez alapillat), esetleg a rozmaring, boróka, nemesbabér, de amit igazán javasolnék az a trópusi bazsalikom (ocimum basilicum) bár ennek besorolásáról megoszlanak a vélemények – van aki fejillatnak tartja, mások viszont szívillatként keverik a parfümökbe, mint például a CREED, a Profumi Del Forte és az AMOUAGE niche parfümházak. A trópusi bazsalikom kissé kámforos és füves illat, cseppnyi balzsamos felütéssel a végén, így arra is kiváló lenne hogy átvezesse a szívjegyet az alapjegybe, talán ez lenne az az összetevő ami megteremteni az igazi harmóniát amit eddig hiányoltam a parfümből, és adna hozzá egy pikantériát, különlegességet kiemelve a puszta virágillatokból a meghatározhatatlanba. Mert végül is minden parfümkészítésnek az a célja hogy a kész kompozíció a végén egy meghatározhatatlan csodává váljon.
A trópusi bazsalikom alternatívája lehet: muskotályzsálya vagy geránium. (További ötletek a bővítésre: rózsát –csínján-, gyöngyvirágot, gardéniát, ibolyát esetleg szuhart ajánlok.) 

Az illatpróba a 4 kiválasztott lehetséges összetevővel.


A fő problémámat a 9 rész alkohol adja mert ez 10%-os illatanyag koncentrátumot feltételez, ami ezekkel az összetevőkkel legfeljebb az Eau de toilette típusnak felel meg, a koncentrációt emeljük minimum 15%-ra, amúgy én általában minimum 20%-os illatanyag tartalommal dolgozom (összetevőktől függően néha sokkal többel is akár), ez ígéri ugyanis azt hogy a parfüm néhány óráig, kb. fél napig még biztosan érezhető lesz.


Most pedig az elkészítés folyamatáról:

Készítéskor mindig az alapjeggyel kezdünk, bár egy parfüm leírását a fejjegytől indítják, de ez ne tévesszen meg, a parfümpiramis a kibontakozó illathatást tükrözi, nem az elkészítés sorrendjét. Az illatok által keltett hatás az illatok elpárolgásának ütemét jelenti, ez alapján készül az illatpiramisa és ez alapján mutatják be a kész parfümöt, de a készítés a piramis szerint alulról fölfelé történik.

Két módszert lehet választani: vagy minden jegyet külön készítünk el, úgy hogy harmadoljuk az alkohol mennyiségét. Vagy az alapjegytől kezdve egymás után beletesszük az alkoholba az összetevőket. Bevallom van némi különbség a végső illathatás között, de ez általában annyira kicsi hogy csak az igazán profi orr tudja érzékelni. (Van olyan helyzet amikor külön kell elkészíteni a jegyeket, de erre most nem térek ki.) Tehát kezdőként én egybe tenném mindet, de ezt Ti döntitek el. Ami elengedhetetlen az a folytonos elegyítés, tehát minden összetevő után keverni kell, nem agresszívan le és fel hanem finoman körkörösen.


Egy parfüm összeállításánál először a logikát használjuk fel, jelen esetben a parfüm alap összetevői ennek megfelelnek, mert azt már tudjuk hogy egy általánosan használt illatpiramis elvet követ:
Citrus-citrus fejjegy – ezzel nem lehet megbukni.
Virág-virág szívjegy – szintén bukásmentes.
Fás-balzsamos alapjegy – ez is problémamentes.
(Update 5. részlet a fentiekhez: gondoltam én, de erre mondják: "ember tervez, Isten végez", jelen esetben Isten keze a természet, a természetes anyagok pedig saját kedvük szerint működnek, belőlük ugyanazt mint szintetikus társaikból képtelenség kihozni.)
 



Illat próba - a négy lehetséges összetevőből már csak kettő maradt.
Tehát láthatjuk hogy ezzel a parfüm alaptípussal, azaz piramissal „nem lesz baj”. Számba vesszük a bővítés lehetséges illat típusait szépen sorban jegyenként haladva, megállapítjuk a rögzítő és az átvezető illatanyagok lehetséges fajtáját és mennyiségét. Már jöhet is a következő lépés: hogyan legyen belőle igazi parfüm? Itt jön a fantázia, ami nélkül nem tudunk parfümöt alkotni, kell egy slusszpoén, egy végső csattanó, valami ami hozzáadja az a pluszt amitől a parfüm varázslattá képes válni… Profán módon kifejezve: kiválasztjuk a megfelelő illatokat. :)
Ennek működését nem könnyű leírni, javaslok inkább egy konkrét módszert amit én szoktam alkalmazni:

  1. Először az összes illatot végigszaglászom ami felhasználásra kerül majd kiválasztok mellé néhány olyat ami beleillhet a kompozícióba. (Itt veszem sorra a válaszható rögzítő és átvezető illatanyagokat).
  2. Jön egy pihenés fázis – mást csinálok egy jó félóráig, tehát függetlenítem magam az eddigi illatorgiától.
  3. Ezután a felhasználandó és a lehetséges illatokat is magam elé teszem – jobbra a felhasználandók papírra (legjobb az itatóspapír) vagy fülpiszkálóra cseppentve, balra a lehetségesek szintén ugyanúgy feliratozott mintákba rendezve. A felhasználandókat akár cseppenthetjük egymás után is egy papírra, de szerintem az jobb megoldás ha mindet külön papírra cseppentve elhelyezzük egy kistányérra körkörösen, így már csak a tányért kell emelgetni - hogy beleillik-e a kész kompozícióba. Azért jobb a felhasználandók külön cseppentős megoldása mert könnyebb lesz vele dolgozni a végső fázisban.
  4. Most jön a több körös ellenőrzési fázis: először a felhasználandóakat szaglászom végig majd jön egy a lehetségesek közül. Érdemes behunyt szemmel hogy ne a beidegződéseink vezessenek  A behunyt szem azért is megfelelőbb mert így a többi érzékszervet kizárva kizárólag a szaglásra hagyatkozhatunk.
  5. Minden lehetséges illatot végigszaglászok közvetlenül a felhasználandók után, így annyi kör lesz ahány lehetségest kiválasztottam. Ha kiválasztottuk a lehetséges illatból a megfelelőt/megfelelőket akkor azt is a tányérra tesszük.
  6. A kiválasztás végén ha a felhasználandókat külön mintákba rendeztük rögtön jöhetnek is az arányok, amit erősíteni szeretnék abból adagolunk még egy-egy cseppet. Ezért jobb a külön mintába rendezés mint az egy papírra cseppentéses megoldás.
  7. Végezetül illatmintáinkat jegyenként külön érdemes kis leártható üvegekbe tenni, mert miután elkészült papíron a képletünk, még mielőtt nekifogunk a munkának érdemes utoljára ellenőrizni az arányokat, ha hagyunk neki egy kis időt az illat már össze is érik egy kissé.      
Ezután indulhat az alapanyagok képletbe rendezése.
A képletben való számítás sokat segít egy parfüm megalkotásakor, mert látjuk a három jegy arányát egymáshoz viszonyítva és együttesen is. Arra vonatkozóan hogy ezeknek az arányoknak egymáshoz képest milyeneknek kell lenniük nincsenek általános szabályok, mert minden a felhasznált illatanyagoktól függ, pl. a magnólia illata erős, az ylangé és a jázminé úgyszintén ezekből elég harmadannyi mint a természetes illatosítókból, legyen az virág vagy bármi más. Emellett általában az alapjegy illatait érdemes a legmagasabbra venni, mert ezek lesznek a többi illatjegy rögzítői is, a fejjegy viszont nem mindig kell sok legyen mert ezek illannak el leghamarabb és ha túl erősek eluralkodhatnak a parfümön, az pedig nem szerencsés ha a fejjegy elnyomja a szívjegyet. Tulajdonképpen egy szabály van: minden illatjegy meg kell maradjon a saját keretein belül.
A képlet nagy segítség azért is mert grammban kiszámoljuk az összetevők arányát, ugyanis egy-egy alapanyag sűrűsége változhat a gyártók szerint, de még a gyártók is módosítják néha (na persze az illat erőssége is változó gyártók szerint, de erre most nem térek ki).  

Ha a parfüm érzékszervi tapasztalatok és képlete szerint is összeállt a fejünkben akkor indulhat a gyakorlati elkészítése. Erről részletesen itt írtam:
 
A kapott folyadék még nagyon zavaros, jó néhány nap kell a kitisztuláshoz.


Az összeállítás után:
Hát gubanc van soron…
… azt hittem hogy ez a parfüm ha nem is az én világom azért tetszeni fog, de nem, borzasztóan nem, egyrészt nagyon jázmin illat, töményen, semmi más nem érvényesül benne, és elkészítettem ugyan a trópusi bazsalikomos változatot is de az sem lett jó, egyszerűen bazsalikomos jázmin lett, szimpla és uncsi, ezen kívül meg a nagy semmi… lehet nem jó bele a jázmin abszolút talán valamilyen könnyített, hígított változat kellene…. Ja és a tartóssága nulla, fél óra után már alig érezni, tehát a mennyiségekkel is gond lesz…

Bevallom először dolgozom idegen kész recepttel eddig csak saját ötleteket használtam fel, ezért is néztem utána alaposan a történetének és hogy mely parfümök használják fel ezt a piramist, örültem hogy az illatanyagok egy alap piramist tartalmaznak, de minden hiába, ezzel még dolgozom kell.
Elkészítem más jázminnal is, csak Helen van itthon, na meglátjuk milyen lesz…

Update 1.
Hát a Helen Jázmin illatával ez a mennyiség nulla parfümöt ad, csak a pacsulit érezni egy ki ylang felhanggal, a tartósság pedig már a mínusz kategóriába csúszott. Nincs más lehetőség át kell dolgozom a teljes receptet.  

Update 2.
Az első változatba már nem volt kedvem belenyúlni, ha túl erős egy illat a kompozícióban csak nagyon nagy munkával lehetne javítani, meg kellene emelni minden mennyiséget, ami túl nagy rizikó, így pazarlás hisz semmi garancia nincs arra hogy lesz belőle valami a végén.

A Helen jázminos verzióval viszont talán érdemes vesződni… de minden mennyiséget át kell tervezni.
Mivel ezzel a jázminnal pont az ellenkezője lett, tehát semmi sem érvényesül belőle elkezdtem emelni; 81 cseppig kellett elmennem ekkor kezdett határozottá válni, most jön a többi, szépen apránként... a harmóniához megemeltem a benzoint, a pacsulit, az ylangot, és a citrusokat is. 
Hurrá! Úgy tűnik van remény, bár továbbra sem az én világom, de nem rossz, nagyon emlékeztet valamire a gyerekkoromból, még nem tudom mi az de talán később eszembe jut… és már parfümnek nevezhető…
Összerakom a jegyeket, még mielőtt újra belenyúlnék… mintát veszek és megyek aludni mert éjfél van.

Update 3.
Sikerült! :) Totál más a képlet, sosem lesz a kedvenc illatom, de ezt nem is vártam (sem a rózsát sem a jázmint nem kedvelem és nagyon nehezen dolgozom velük), tegnap este fürdés után cseppentettem a csuklómra három cseppet, most reggel karakteres és egész kellemes illat várt, már eszembe jutott mire emlékeztet: a nagyapámra… nem tudom miért, talán a borotvahabja illatára? Mi volt a neve: barbarossa, barossa? …zöld tubus, fekete vagy fehér felirattal, homályos az emlék… nem igazán értem, mert abban jázmin illat nyilván nem volt… pedig ha értem ha nem a lecsengésben akkor is van valami uniszex jelleg, de azt hiszem ettől lett jó… :)

Update 4.
Délután négy óra van. Az illat tartós, hisz még mindig érzem, pedig jöttem mentem, a kertben is voltam és ott most csupa virágillat minden, ennek ellenére a parfümöt egész nap jól éreztem még az illat kavalkád közepén is… nem zavaros, határozott vonalat mutat, kellemes és kitartóan hozta az olfaktív jegyeket, csak mostanában kezdett változni, ez már a lassú elvonulás jele.
Vélemény: minden illatjegy kiteljesedett, a friss citrusok átnyúlnak a szívjegybe határozottan kellemes, nem uncsi, sőt van valami izgalmas benne, hogy férfi vagy női illat lehet inkább azt nem tudom megmondani, csak az a biztos hogy az egzotikus virágtól igen messze áll, és a 34,64%-os illattartalommal tartóssága kiváló eredményt ért el.       

Update 5.
„Barbon” édesanyám szerint így hívták a tubusos borotválkozó habot amire gondoltam és amit nagyapám is használt. Két nap telt el amióta összeraktam az illatjegyeket, ekkorra úgy szoktam mondani beáll a parfüm végleges illata, a borotvahab illata még benne van de csak az után érzetet hozza, továbbra sem tudom az egzotikus virágos családba besorolni, a citrusok eléggé meghatározóak, és sem a fás sem a virágos felé nem dől a mérleg, valahol pont középen áll. Még idő kell nekem a besoroláshoz, talán az érési idő végéig meg sem tudom majd adni.   



...hát itt a sok munka eredménye, remélem azért lesz akinek tetszeni fog. 

Végszó és búcsúzás: 
Mostanáig azon töpiztem érdemes-e közzé tennem a receptet, de mivel annyit dolgoztam vele megteszem… és talán lesz olyan akinek tetszik, vagy olyan aki szereti a múltidéző illatokat. A parfümnek még négy hét kell hogy összeálljon, de nagy meglepetéssel már nem számolok vele kapcsolatban. A mai illatminta vétel alapján ez egy uniszex parfüm, és kísérletképpen mindenkinek ajánlom az összeállítást hisz ha más nem is egy nagypapa, vagy idős rokon néni vagy bácsi örülni fog neki. De még az is lehet hogy valaki megtalálja benne álmai illatát. Mindenesetre kérlek értesítsetek ha elkészítettétek olyan sokat gyötrődtem rajta hogy már tényleg érdekel a parfüm további sorsa. 
 


A recept kérhető a következő e-mail címen: parfum.receptek@gmail.com

Szép illatos napot mindenkinek!

2016.04.10.
Pintér Zsófia