2016. február 12., péntek

A parfümkészítés utolsó fázisai, dekantálás és szűrés



A parfümkészítés minden folyamatát nagyon szeretem, de kétségtelen hogy legjobb belőle az utolsó fázis: a dekantálás és a szűrés végül a parfümös üvegbe öntés.
      
A feliratozás után - ez a kedvenc pillanatom, ilyenkor már csak gyönyörködöm bennük.
Az illatos folyadék, ami az aranyszín különféle gyönyörű árnyalataiban tetszeleg, még mindig elvarázsol pedig már jó néhány éve készítem, de ezt nem lehet megunni. :)

A parfümök itt már szűrés után de még feliratozás előtt, jól látszik mennyire különböző a színük.
Több kérdés is érkezett így egyszerűbbnek láttam egy külön posztba feltenni mert elég hosszú:


Néhány tanács a szűrési és az megelőző érési fázisra:

1.      Ne tartsd hűtőben! Az érési fázis szobahőmérsékleten kiválóan működik, sőt kissé melegebb sem árt neki. Azért fontos ez, mert már három oldalon olvastam a hűtőben való érlelésről – nem is tudom honnan veszik?! Még a logika is ellentmond ennek, hiszen az illóolajok és gyanták miért is oldódnának jobban a hidegben? Nyilván minél melegebb annál jobb lenne, csak azért nem ajánlok szobahőmérsékletnél melegebbet, mert ezek szerves anyagok és bár az alkohol lehetetlenné teszi hogy rohadás (baci csírázás) induljon el benne, azért ne kísérletezzünk feleslegesen. (Igazából tippem sincs hogyan reagál az alkohol a komolyabb melegítésre, de gondolom nem éppen jól.) Amúgy szobahőmérsékleten is képes oldódni kb. 30%-os telítettségig kielégítően minden összetevő akkor ha 96%-os alkoholt használunk. Hogy ez magasabb telítettségnél is így van-e azt nem tudom. Jelenleg tesztelek egy 48%-os illattartalommal rendelkező kompozíciót, most van a 3. hete, és hát nem olyan mint a 30%-os típusok, még nagyon sok olajcseppecske lebeg benne, de azért reménykedem.. Lehet meg kell hosszabbítani az érési időt vagy naponta néhányszor 20 percre melegre tenni, majd meglátom mi lesz vele, de ígérem megírom azt mire jutottunk mi ketten végül. :)

Meliora a keverés előtt - 3. hetes parfüm 48,2% illattartalommal, a folyadék még szemmel láthatóan olajos, szinte megtörik rajta a fény.
Meliora a keverés után - jól láthatóan még tele van olajcseppecskékkel, tehát az oldódás elég lassan megy végbe. 
Konfetti a keverés előtt - 3. hetes parfüm 33,7% illattartalommal, már szép sötét mézszínű, a viszonylag nagy telítettség miatt ez is sűrű folyadék. 
Konfetti a keverés után - a folyadékban már nincsenek olajcseppek, a viszonylag nagy telítettség ellenére már kezd összeállni a végleges kompozíció. 
2.      A hűtőben tartásnak akkor van értelme ha hígított változattal dolgozunk, mert nem kapunk csak 70%-os alkoholt, vagy magunk úgy döntünk hogy inkább könnyű nyári dezodort készítünk – de ha teszünk bele szódabikarbónát már rögtön nem kell, mert a baci csírázás a savas közegben indul be. Mindenesetre abban a verzióban amiben víz van el kell gondolkodnunk a tartósításon, de az érési fázisnak itt sem az igazi a hűtő, inkább már a kész kreálmányunkat tartsuk ott majd végig a használat alatt. Sőt a hígított változatoknál ezt mindenképpen javaslom, mert ha nem tartjuk hűtőben akkor tartósítószer is kellhet bele, hogy mennyi az a hígítás arányától függ, de erre nincs kész receptem.

3.      Az érési fázis közben elengedhetetlenül szükséges a napi – vagy akár napi többszöri – keverés, maguktól is oldódnak ugyan a hatóanyagok, de nem kielégítően. Én naponta kétszer szoktam, illetve igyekszem nem elfelejteni reggel és este, de akárhányszor lehet, mert ártani nem fogunk neki.

4.      Amíg szemmel láthatóan nem oldódott fel az olaj vagy a gyanta, tehát még nagyon sok olajos cseppecske lebeg benne keverés után, ne kezdjünk bele az utolsó fázisba, mert kiszűrjük belőle a hatóanyagok - jelen esetben az illatanyagot. Ez pedig a pénztárcánk elleni művelet lenne, tehát pazarlás. Ha sok gyantás anyag van a kompozíciónkban, akkor az alkoholban nem oldódó mindenféle dolgok pl. gumiszármazékok mindenképpen ott fognak figyelni, de ezek szemmel láthatóan inkább tűnnek kosznak (pl. szálacskák, amik zavarossá teszik a folyadékot) mint olajcseppeknek. Ebben az esetben már lehet szűrni a négy hét érlelődési idő letelte után. Megpróbálom lefotózni mi a különbség a szálacskás és a cseppes folyadék között, remélem sikerül. 
Benzoina szinte kizárólag gyantás vagy fakéreg alapanyagból készült, így a szálacskák a második szűrés után is benne maradtak. Lehetne még szűrni, de ha ennyi gyantás anyag van benne, sajnos kizárt hogy teljesen víztiszta folyadékot kapunk végül.
 A szálacskás és a cseppes folyadék összehasonlítását úgy végezd hogy a fenti képet vesd össze az éppen felkevert Meliorával (fentről a harmadik kép), jól látható a különbség még a sötét üveg ellenére is, a cseppecskék gömb alakúak, mintha buborékok lennének és visszatükröződik rajtuk a fény. Míg a szálacskák kosz szerűnek tűnnek, a fény nem tükröződik vissza rajtuk. A Benzoinát magamnak készítettem ezért nem szűrtem tovább, egyébként is egy próba volt inkább, hogy mennyit bír el az alkohol a gyantás anyagból. Ha ajándéknak készítünk, ilyet azért ne adjunk ki a kezünkből. Tanúság: amennyiben 30%-os gyantatartalommal készítünk parfümöt ez lesz belőle.   

Ekrü violett 10,14%-os gyantatartalommal, így szűrés után szinte víztiszta.

5.     Ha letelt az érlelési idő, de az olajos cseppecskék még mindig ott vannak, próbáljuk meg radiátorra tenni, vagy melegre naponta néhányszor 10-20 percre, de ne legyen melegebb mint kb. 50 fok (esetleg 60 fok) és keverjük nagyon gyakran. Néha a szellőztetés sem árt mert az érlelődéshez szüksége van levegőre is, ezért a szabály is hogy mindig nagyobb üvegbe kell összeállítani a kompozíciót mint ő maga, én javaslom a gyógyszertári 200 ml-es üveget, ez még a 100 ml űrtartalmú leendő parfümnek is megfelel. 

6.      Olvastam azt is hogy tegyük napra, hát ez nem jó megoldás, nem is tudom miért javasolják, még a kész parfümöt se tegyük ki a napsugárzásnak, érlelés közben pedig a barna üveg a legjobb. A tegyük napra felhívást egy heliotrópot is tartalmazó parfüm készítésére írták egy angol oldalon - hogy hiszen a nevében is benne van, de ez butaság, a vaníliavirágot valóban nevezik így is, de ennek semmi köze az érlelési módszerekhez, sokkal inkább arra utalhat hogy olyan helyeken él meg ahol nagyon sok a napsütés. Tehát a házi készítésű parfüm éppúgy működik mint bármely házi készítésű kozmetikum, közvetlen napsugárzásnak semmit sem teszünk ki!  

7.      A dekantálás a hűtőbe tételt jelenti 20 percre vagy fél órára a szűrés előtt, erre éppen azért van szükség, hogy minél jobban elváljanak egymástól a már kész folyadék és azok a részecskék amik nem oldódtak fel az alkoholban, gyanta maradékok, gumiszármazékok, százaz anyagok a faháncsból illetve bármi ami nem oldható. Így a szárazanyag lerakódik az üveg aljára, ami megkönnyíti a szűrést. Értelemszerűen ebben a fázisban már semmiképpen sem keverjük fel a parfümöt.

8.      Szűrés: erre a fázisra azért van szükség hogy víztiszta folyadékot kapjunk, hiszen ez a valódi parfüm névjegye. De nem csak a vizuális ingerek miatt lehet ez fontos, például sokan allergiásak az erőteljes illattal rendelkező vanília kivonatokra, és más gyantás anyagokra, na meg még egy sor más alapanyagra, ennek veszélyét csökkenthetjük a szűrés által, úgy ha a fennmaradó „felesleget” leszűrjük. Persze az allergiát ezzel nem küszöbölhetjük ki, ezért van az hogy igyekszem mindig felhívni a figyelmet az óvatosságra, bármilyen alapanyag kerül a kezünkbe, az első mindig az allergiateszt legyen, mindegy milyen arányban használjuk az egyéni érzékenységet vegyük figyelembe! (A következő pontban még írok erről.) Másrészt a parfüm gyakran kerül a ruhánkra, és sok egyébre körülöttünk, szűrés nélkül pedig könnyen megszínezheti azt. Amúgy azt tapasztaltam hogy a megfelelően leszűrt parfüm nem hagy nyomot a ruhán, én legalábbis eddig mindent szépen ki tudtam mosni, még a hófehéreket is.
Szűrési fázis - a fertőtlenítés itt is elengedhetetlenül fontos hogy mindent érintsen, az eszközöket, üvegeket, mindent amit használunk.

    
9.      Allergiapróba: egy csepp a fülpiszkáló pálcikára és bekenni vele a könyökrésznél a kar belső oldalát, vagy lejjebb valahol a csukló feletti részig. Utána várjunk 24 órát, mert az allergia nem mindig jelenik meg azonnal, és higgyétek el szörnyű dolgokat képesek produkálni a természetes anyagok is. Nálam például a massoia nevű összetevő okozott iszonyú viszketést és kiütéseket, mert nem vártam ki a 24 órát. A próba után 6 órával úgy döntöttem nekiindulok a parfümkészítésnek, hiszen nem tapasztaltam elváltozást magamon, hát nem kellett volna, mert másnapra olyan tüneteim lettek amiket még sosem produkáltam eddig, majdnem két hétig tartott amíg valahogy megnyugtattam a bőrömet. Persze ennyire durván csak a tömény kivonatra reagáltam, a már kész parfüm nem okozott semmilyen bőrreakciót, de ennek ellenére nem használom és soha nem is fogom, mert ki tudja mennyi ideig lennék képes tolerálni a használatot. Az anyag rákeveredhet a ruhára, ágyneműre ki tudja még mire, ha allergiás vagy valamire sokkal egyszerűbb likvidálni és lecserélni egy hasonló illatanyagra mint később küzdeni a problémával. Az allergia nem véletlenül jelenik meg, oka van neki és kell legyen annyi eszünk hogy megvédjük testünket, felesleges rizikót csak eszement ember vállal! A massoiánál jelölik hogy okozhat allergiát, ennek ellenére ez Távol-Keleten ritka lehet hiszen édesítőszerként is használják. Figyeljünk oda, mert még az olyan alapanyagokra is lehetünk allergiásak ahol ezt nem jelölik, ezért a próba elengedhetetlen bármilyen anyaghoz nyúlsz is.

Búcsúzóul még néhány kép:





Sikeres és örömteli parfümkészítést kívánok mindenkinek!

Kellemes illatos pillanatokat:
Pintér Zsófia

2016.02.12.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése