2016. július 17., vasárnap

Parfüm alapanyagok, Frangipani az egyedi parfümök királynőjeFrangipani (Pluméria, Nyugat-indiai jázmin, Hawaii rózsa) és a Tiaré virág (Tahiti gardénia, Gardenia taitensis)    

Először is Frangipani (Pluméria, Nyugat-indiai jázmin) nem azonos a Tiaré virággal (Tahiti gardénia, Gardenia taitensis). A Tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe tartoznak, de a Frangipani a meténgfélék (Apocynaceae) családjához, a Tiaré virág pedig a buzérfélék (Rubiaceae) családjához. A képeken jól látható lesz a különbség:

Tiaré virág, Tahiti gardénia
Frangipani (Pluméria, Nyugat-indiai jázmin, Hawaii rózsa)


A növény lándzsa formájú levele is egészen más:   


Az egyedi parfümök királynője

A frangipani különös és meghatározhatatlan illatával már régen meghódította szívemet, de most a Karib-szigeteki plumeria acutifolia olyan elképesztő formáját hozza hogy több variációban is alkotok parfümöt belőle. Az utolsó néhány elkészítése közben tűnt fel hogy az illat most még sokrétűbb, teltebb, jellegzetesebb akkordokat mutat. Komplex illatkomponens egy ritka bonyolultságú illatvilágot foglal magába, különlegességét sokfélesége adja, kiismerhetetlen hisz állandóan változik, egy igazán behatárolhatatlan illat.

Varázslatos tulajdonsága hogy igazán egyedi parfüm hozható létre belőle, mert mindenkin más sorrendben hozza elő illatjegyeit, ezzel megszámlálhatatlan akkordot alkotva, vele nincs két ugyanolyan parfüm.

Most pedig nézzük a másik virágot:

Tiaré virág, Tahiti gardénia

Sokan keverik a kettőt, a wikipédia a Plumériára írja hogy Francia Polinéziában Tiare fának nevezik. Ami nyilván hibás információ.
Máshol meg a Monoi de tahiti olaj képe mellé a Plumériát teszik.
A zavar talán amiatt van hogy a gardéniáknak ritkán van ilyen nagy virága, és az illatos gardéniákból nagyon sok apróvirágú van.

Egy örökzöld trópusi cserje, amely 4 méter magasra növekszik, fényes sötétzöld levelei 5-16 cm hosszúak, és egymással szemben helyezkednek el szár mentén. A virág krémfehér és kerék formájú öt-tól kilenc szirommal (mindegyik szirom 2-4 cm hosszú) és illatos. Őshonos a Csendes-óceán déli hegyvidéki partján, egyike azon kevés termesztett növénynek amely őshonos Polinéziában. Ez a nemzeti virága Francia Polinéziának és a Cook-szigeteknek.

Belőle készül a híres polinéz olaj, a monoi olaj, vagy monoi de tahiti olaj, a virág szirmait áztatják kókusz olajba, a hagyományosan menyegzőkön és más szertartásokon használt olaj szépészeti termékké vált, sokan előszeretettel használják mert balzsamos-édes illatvilágú kiváló minőségű testre és hajra is alkalmazható egzotikus olaj.

Viszont nem nevezhető igazán parfüm alkotónak (legalábbis a természetes alapanyagokat előnyben részesítőknek nem) virágának kivonatát nehéz rögzíteni illékonysága miatt, továbbá nem ad túl széles spektrumú illatot, leginkább édes jegyeket jelenít meg.

Ezzel szemben a Frangipani kiváló és híres parfüm alkotó, valamint azon kevés illatkomponensek közé tartozik melyek úgy jelenítik meg az egzotikus trópusi akkordokat hogy egyáltalán nem édesek. Különleges mert a frangipani virágaiból kivont komplex illatosító egy ritka bonyolultságú illatvilágot foglal magába, amely meglepően és páratlan módon egyesíti a virágos, bársonyos, bódító és egyben kifinomult illatokat a mandulás és vaníliás jegyekkel, aromája a paradicsomi szigetvilágot idézi fel.

A Trikolor változat talán a legnépszerűbb. Forrás: https://www.facebook.com/frangipanimagyarorszag/

A Frangipani (Plumeria, de gyakran Templomfa vagy Nyugat-indiai jázmin) a meténgfélék vagy télizöldfélék fajához tartozik.

Botanikus elnevezése a tizenhetedik századi francia botanikustól Charles Plumier-től kapta, aki az újvilági utazása során dokumentált számos növény és állatfaj. Trópusi, szubtrópusi tájak kedvelt növénye. Egyes tájakon (de mindenekelőtt Ázsiában) rajonganak a Plumeriáért, és Hawai-on az ismert virágkoszorút (a Lei) is ebből készítik, ott ültetvényeken is találkozhatunk vele. A Plumeria virágait néhány vidéken (pl.: Bangladesh-ben) temetkezési szertartásokon is használják. A Plumeria rubra Nicaragua nemzeti virága, helyi megnevezéssel "Sacuanjoche". Szicíliában pedig a sziget fővárosa, Palermo virága. Plumeria alba Laosz egyik jelképe "Shampa" néven.

Virágai különös illatot árasztanak, ezt az illatot Frangipáni olasz mesternek sikerült előállítani ezért a növényt frangipani fának nevezik. De volt egy Frangipáni nevű utazó is, aki Kolombusz korában hajózott a Karib tenger szigetei között. Kapcsolatba hozható az elnevezés a francia Frangipani márkival, akiről az illatosított kesztyűket Frangipani- kesztyűknek nevezik. 
 
Úgy tartják, a különböző színekben pompázó virágok, mind más illatúak: jázmin, citrus, barack, gardénia... (és még emellett mindenkin más illat jelenik meg, látjátok már miért van olyan előkelő helyen nálam?... :) )

Egyes források szerint aromája függőséget okoz.

Botanikai, élőhelye, elterjedése

A frangipani avagy frangipáni (Plumeria) a tárnicsvirágúak (Gentianales) közé tartozó a meténgfélék (vagy télizöldfélék, Apocynaceae) családjában a Rauvolfioideae alcsalád egyik nemzetsége mintegy tíz fajjal. Eredeti élőhelye Közép-Amerika (Dél-Mexikótól Dél-Amerika északi partvidékéig) és a Karib-térség. A nemzetség több faját dísznövényként a világ számos trópusi és szubtrópusi éghajlatú területére betelepítették, egyebek közt: Ausztráliába, Indiába, Hátsó-Indiába, a Fidzsi-szigetekre, a Szunda-szigetekre, a Hawaii-szigetekre, Tahitiba és Madeirára is. 

Nem csak földrajzi értelemben terjedt el, hanem időben is kiterjedt használatát ismerjük. Mezoamerikában komplex szimbolikus jelentősége van több mint 2000 éve, feltűnő példái az maja és azték időszakokban is jelen vannak. Szorosan kapcsolódnak templomokhoz mind hindu és mind buddhista kultúrában. 

 Etimológia és általános megnevezések

A „Celadine” fajtát gyakran nevezik a Frangipanik anyjának. Virágai fehérek, belsejének egyharmada sárga.
A leggyakrabban a Plumeria Obtusa „Singapore” fajtával találkozhatunk, mely a legelterjedtebb faj Ázsiában. Örökzöld, megtartja a virágait és a leveleit télen is, és bár szingapúri a ragadványneve egyes források szerint eredetileg kolumbiai.

A Plumeria (Plumeria rubra - Vörös frangipáni) illatú indiai füstölőknek Champa az elnevezése. Például a Nag Champa füstölő ötvözi Plumeria és szantálfa illatát. Míg Plumeria összetevőként általános az indiai Champa füstölökben, addig a felhasználás mértéke családi receptenként változik, ahogy a többi összetevő is. A legtöbb Champa füstölő tartalmaz más fa gyantákat, mint például a Halmaddi (Ailanthus triphysa) és benzoeviasz, bentoin, styrax valamint egyéb virágos összetevők, többek között Champaca (Magnolia champaca), muskátli (Pelargonium graveolens), a vanília (Vanília planifolia) egészíti ki, hogy egy sokkal intenzívebb Plumeria-szerű illatot kapjunk.

Perzsa neve "yas" vagy "Yasmin". Hindi neve "Champa", Marathi "Chafa" telugu "Deva ganneru" (isteni Nerium), Manipuri "Khagi Leihao". Hawaii neve "Melia", bár a közös használat még mindig "plumeria". Sri Lanka úgy nevezik Araliya és jelentése angolul Temple Tree.  Kantoni az úgynevezett "gaai daan fa" vagy "tojássárgája virág" fa. A thai elnevezése: "Leelawadee". Indonéziában, a balinéz kultúrában ez az úgynevezett "Kamboja".

Forrás: https://www.facebook.com/frangipanimagyarorszag/
Megjelenése, felépítése, használata

A trópusok egyik legszebb virága, illatos fehér, rózsaszín, piros virágaiból fonják a híres hawaii virágfüzért. A jobb fül mögé tűzött virág azt jelzi: „még szabad vagyok”, a bal oldal jelentése: „már elígérkeztem”.

A fajok többsége kb. 3–6 m-esre növő, alacsony fa, de van közöttük olyan ami a trópusokon a tíz méter feletti magasságot is eléri. Koronája szétterülő, olyan széles, amilyen magas. A fa mérete, a virágok alakja, színe, a levelek mérete, színe, ágai szétterülésének formája fajonként erősen különböző. Levelei fényesek, oválisak; színük a világoszöldtől a sötétzöldig változó. Ötszirmú virágai szélkerékhez hasonlóak, rengeteg színváltozattal. A virágok illata erőteljes, kellemes. A virágok pártacimpái propellerszerűen csavartak. A kemény, hosszúkás magház 20–60 magot rejt. Egy rövid, levéltelen időszakot kivételéve csaknem egész évben virágzik.A megvágott növény tejszerű nedvet ereszt. Fája csak 500 °C fölött gyullad meg.

Plumeria virágok legtöbbje illatos éjjel annak érdekében, hogy rávegyék szfinx lepkéket hogy beporozzák őket. A virágoknak nincs nektárja, csak az illatot imitálja hogy becsaphassa az őt beporzó rovarokat. A lepkék véletlenül porozzák be őket amikor a pollent virágról virágra viszik eredménytelen nektár keresésük folyományaként.

Kivonatát a szépségápolásban is használják, mert éteri olajokat és értékes összetevőket tartalmaz. A frangipani aroma kisimítja a test és a lélek gyűrődéseit, feldob és élénkít, ezért olaja gyakran található meg a fürdőszerekben és a masszázsolajokban. 

Parfümök, bőrápolók, és egyéb kozmetikai termékek készülnek belőle. Tejnedvét a gyógyászatban is használják (a Karib-térségben a leveleket fekélyekre, horzsolásokra tapasztják, Vietnamban számos betegséget kezelnek különböző részeivel), részint a szépségiparban. Belsőleg nem fogyasztható: lenyelve akár halálos méreg is lehet!

Frangipani a parfümalkotásban

Azt már láttuk hogy az illat a legkülönlegesebbek közé tartozik, mert ezt a virágot igen ritkán alkalmazzák parfümbe. Úgy gondolom nem csak magas ára az oka, hanem hogy igen nehézkes kompozícióba foglalni, ez ugyanis egy olyan virág aminek nagyon sokféle illata van, ráadásul a legerősebb illatok közé tartozik (a legkevésbé illékony). Akár fás jegyekkel is megméretteti magát, meghatározó illatkomponensként működik minden kompozícióban. Igazi ritkaság mert alapvetően egy egzotikus virág, ami nem hasonlít semmilyen más egzotikus virágra, elsősorban mert egyáltalán nem édes, vanília extraktum nélkül például inkább fűszeresnek mondható illat hozható létre belőle, de mégis lágy és bársonyos, kifinomult és bódító. Akár kezdő parfüm alkotóknak is ajánlom, azzal a kitétellel hogy néhány erős virág (jázmin, rózsa) és a citrusok vagy gyümölcsök mellé csak fás összetevőkkel egészítsék ki a parfümöt.

Parfümök amikben megtaláljuk:
Ormonde Jayne Frangipani, Van Cleef & Arpels C. E. California Reverie
Ava Luxe Frangipani, Mahogany Frangipani Flower, One Seed Frangipani, Phebo Frangipani, The Merchant of Venice Frangipani Blossom, Fleurage Plumeria Blanca

Végezetül pedig azok a parfümök amiket én alkottam belőle:
  
Források:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése