2016. szeptember 7., szerda

A természetes púderes parfüm immár nem csak álom, avagy az illat a múltból újra megtestesülTü-Tü parfümöm újraalkotásra került,
avagy a púderes parfüm immár nem csak álom :)
A 60 éves mese rekonstrukciója elhúzódott 6 évig, de végül beigazolódott: a csoda csodát teremt.

Néhányan már talán tudjátok hogy jó ideje igyekszem a régmúlt parfümjeinek különösen fontos típusait leltárba venni, és újra megalkotni. Ide tartoznak azok a parfümök amikben a púderes olfaktív jegy meghatározó. A púder olyan akkord aminek előállítása komoly nehézséget jelent, hisz alapvető összetevői az animális jegyek felhasználása korunkban már nem elfogadott. Mi marad nekünk ha nem akarunk szintetikus illatkomponenseket sem?

Először is szögezzük le: a növényi illatkomponensek között nincs kizárólag púderes jellegű, hogyan is lenne? A púderillat valószínűleg csak nekünk emlősöknek tetszik, és nekünk is csak azért mert részét képezik a feromonok párválasztási illat orgiájának, a bogarak miért is díjaznák?
A botanikai alapanyagok sok más illatjegyet is magukba foglalnak, melyeket úgy kell a rendszerbe beépítenünk, hogy közben a púder meghatározó maradjon, ez adja az igazi nehézséget az illat képletének összeállításban. Különösen hogy a megszokott szintetikus illat igen szimpla megjelenésű, mint minden lombik illat ez is meztelenre van csupaszítva, mi viszont egy-egy alkotó illatának teljes vertikumával kell dolgozzunk.


A természet adta illatanyagokat uralni nem tudjuk, de miért is akarnánk? Hisz épp változékonyságában van a csoda, minden évszakban, napszakban, hangulatban más-más oldal nyilvánul meg. Nem uralnunk kell hanem együttműködni velük, alapvetően más hozzáállást igényelnek mint amit az emberiség jelenleg a föld többi lakója felé mutat. Az illat ezekből a komponensekből elvárja hogy beálljak a sorba, hogy egy legyek a sok közül.

Amíg nem értettem meg hogy én legfeljebb az illat alkotók keze alá dolgozhatom, addig nem is tudtam a feltétlen harmóniát kicsiholni belőlük.

Utazás a múltba; A hölgyeken megjeleníthető illatokat éppúgy számtalan társadalmi etikett vigyázta mint az élet minden területét. A púderes parfüm leginkább a fiatal lányok illata lehetett, férjes asszonyoknak már az animális jegyek dukáltak. Az illat alapjába az ibolya abszolút mellé azért került még némi pézsma a lányoknak is.

Ma az ibolyából kivont illatanyag mennyiségi felhasználása maximálva van az IFRA által, abszolút nem érhető el belőle csak könnyített változat, a gyártók jó része más virágokból alakítja ki az illatát. 

 

Első gondolatok legújabb parfümömről:

A Tü-Tü parfüm újrafogalmazásakor már nem ragaszkodtam az ibolya kizárólagosságához, felhasználtam az íriszt, a kerti szegfűt, a gardéniát, az angyalgyökeret, néhány csepp jázmint, a parfüm tengelyének fejjegyeként pedig az ibolyalevél abszolút dominál.

Legújabb alkotásom soliflore parfüm maradt, csak már nem az ibolya a fő téma hanem maga a púderes jegy, az illat formába önthető lágyabb édesebb és szárazabb fásabb karakterben is.
A púderes akkord alapvetően zöld jegyekre támaszkodik a balzsamos fás pézsma mellett. Nem unalmas, nem szürke, nem is csöpögős édes, hanem az a valódi púder jegyzete amit talán dédmamáink érezhettek utoljára.

Ahhoz hogy ezt a minőséget elérjem csupa erős illóolaj és abszolút illatanyag felhasználásra volt szükségem, így eddigi legdrágább parfümöm készült el, de remélem kárpótol minket a hosszú valódi púder illat nélkül töltött időért.  :)


Tű-tű púderben avagy a lila balettcipő


KÖZKÍVÁNATRA! ÚJRA LESZ A PÚDERES PARFÜM! 

A 60-as évek púder varázsa vegyszer nélkül.
Púderes írisz, ibolya és d'Œillet könnyű érzéki pézsmával.
Illatanyag tartalom: 60,64%. Ebből illóolaj tartalom: 35,6%.
Besorolás: Parfüm extract
Illatcsalád: Virásos-zöld balzsamos alapon
Ára: 19.465 Ft/ 30 ml. 
Minta 5 ml: 3.330 Ft.
Minta 10 ml: 6.630 Ft.
A parfüm nagyon tartós, 36 órát velünk marad.
A parfüm 23 illatkomponenst tartalmaz.
Elérhetősége: 3 hét. Előrendelés lehetséges.1 megjegyzés:

  1. Tű-tű púderben avagy a lila balettcipő parfünöt hol lehet megrenselni? katalinhajdu7@gmail.com

    VálaszTörlés