Játék a szavakkal, avagy egy kis segítség, ha a
parfümiparban gyártott kedvencedet magad is elkészítenéd.
Borostyánkő
Forrás: Wikimedia Commons / Oxfordian Kissuth / CC BY-SA 3.0
|
Az alapanyagok elnevezése nagyon sokszínű, van a latin
elnevezés ami botanikai besorolás, aztán van a népi elnevezése, amiképpen a
legtöbb gyógynövényt vagy illatanyagot évszázadok, néha akár évezredek óta
nevezik, ez sokszor a külsejére utal vagy a legfőbb hatásának a jellemzése, ha
számon tartják mint illatosító akkor az illat típusának behatárolása is lehet.
A beazonosításnál nehéz dolgunk van hisz ez nehogy
országonként, de még tájegységenként is különböző. Ma már vannak urbánus elnevezések
is, ezt hívják általánosságban használt neveknek, mert néhány esetben a népi elnevezés
lassan kikopik a köztudatból, hiszen amióta eltávolodtunk a gyógynövényektől,
azaz a gyógyszerekre hagyatkozunk ezeket az elnevezéseket már nem vagy csak alig használjuk.
Az urbánus nevek közé tartoznak az általánosan élelemként
használt illatosító összetevők elnevezései is, mint a csokoládé, vattacukor,
praliné, tej, habcsók, tejszín, a méz különböző összetételei – tejes méz, mézes
vanília, mézes karamell – valamint ezek keverékei és még ezernyi más lehet, aminek
legtöbbje az utóbbi évtizedekben szivárgott át a parfümgyártás alapanyagai
közé. Ide gyakorlatilag csak az nem tartozhat aminek nincs illata, bármi más
igen, hiszen ma már mindenből lehet parfüm alapanyag akár szintetikus akár
természetes formában is.
Tulajdonképpen ide kell soroljuk a fantázia elnevezéseket,
azzal a kitétellel hogy ezek bizony sokkal régebbi korokból is származhatnak
mint az urbánus életmód, de azért a közszájon forgó elnevezések közé soroljuk
őket, ilyen például az én kedvencem a borostyán – ami egyáltalán nem a növényt
jelenti hanem a követ, azaz egy már nagyon régen kihalt fenyő megszilárdult
gyantáját.
Továbbá a parfümipar ámbrás és pézsmás elnevezéseit, ami
takarhat növényeket, de szintetikumokat is, hiszen 1979 óta hivatalosan már
sehol sem használhatnak állati alapanyagokat mert az állatfajok amikből
kinyerték az illatosító összetevőket kihalófélben vannak.
Tehát nincs könnyű dolgunk, pláne ha parfümöt akarunk
készíteni, hiszen összetevőik felsorolását gyakran idegen nyelvű oldalakon is ellenőriznünk
kell, mert nem túlzás hogy ahány ház annyi szokás – ide vonatkoztatva annyi felsorolás. :)
Elsőként mindig igyekezzünk a parfüm gyártójának oldaláról
tájékozódni, de bizony akadnak akik csak alig néhány összetevőre utalnak, vagy
még erre sem így tovább kell kutakodnunk.
A lehetséges forrásokra később visszatérek, de most még jöjjenek
tovább az elnevezések.
A legkönnyebb dolgunk akkor van ha sikerül a tudományos
névre rátalálnunk, ezzel lehet a legtöbb tévutat kikerülni.
A biológiában a fajok mindegyike tudományos nevet
visel, amelyet latin névnek, illetve rendszertani névnek is
szoktak nevezni. A fajok tudományos nevei két szóból álló, kettős (binomiális
vagy binominális) nevek. Az ilyen nevek (binomenek) rendszerét kettős
nevezéktannak (binomiális/binominális nomenklatúrának) is nevezik.
Az aktuális rendszertani besorolás szerint a Növények (Plantae)
országa az Eukarióták domén része. A további kategóriák: törzs (divisio), osztály
(classis), rend (ordo), család (familia), nemzetség (genus), faj (species). Egy
faj tudományos neve a nemzetség és a faj latin nevéből áll: pl. a fehér liliom
(Lilium candidum) esetében a Lilium a nemzetség, a candidum
a faj megnevezése.
Tudományos nevezéktan
|
A latin elnevezés nagyban segíthet, még akkor is ha mondjuk
egy egyszerű virágról van szó, hiszen például a fent említett liliomból is
nagyon sokféle van, melyek különbözőképpen illatoznak. Sajnos ez sem könnyen járható út, hiszen ha meg is találjuk az összetevők felsorolását ott nagy
eséllyel a fent említett nemzetségnévnél több nem szerepel. Ekkor segítség
lehet ha körülnézünk a különböző parfümös oldalakon, blogokon, hátha a
fórumokban, hozzászólásokban találunk valami utalást, ha nem találunk semmit
akkor marad az orrunk és a pénztárcánk mert meg kell venni többfélét és a
belőlük kinyert illatot összehasonlítani az elkészítendő parfüm illatával. Még
mentőöv lehet ha kérdéseket teszünk fel az említett oldalakon, de ugye ahány
orr annyi illat, így bizonyosság nincsen.
Most jöjjenek azok az oldalak ahol tájékozódhatunk vajon
milyen illatpiramis alapján működik kedvenc parfümünk:
Először amit fent említettem a gyártó oldalára érdemes
ellátogatni, ha van információ jegyezzük fel mert azért ők tudhatják a
legtöbbet saját összeállításukról.
Következő lépés a különböző kereskedő portálok, sok helyen
jeleznek ilyesmit, például:
Van egy olyan oldal amit előszeretettel használok mert
jelzik rajta a felhasználók preferenciáit, tehát hogy ki milyen illatot érez ki
a parfümből és még némi jellemzés is található az illatokról:
Aztán a blogok:
Mint említettem egy-egy összetevőt több névvel is
illethetnek, csak néhány gyakrabban használt, de bonyolultabb vagy problémásabb
elnevezést említek:
Cassis (kasszia).
Illat profil: fekete ribizli levelek és
rügyek, más néven a bourgeons de cassis, jellegzetes
zöld és ammónium, illata emlékeztet a "macska
pisi"-re.
Néha a fekete ribizli összes
részét értik ez alatt tehát a bogyókat is, néha csak az aromás-leveleket, szárakat, rügyeket. A profil
inkább friss és zöld mint gyümölcsös.
Feketeribizli abszolút
származhat a rügyekből mint a per
Biolandes-nél, aki franciaországi Le Sen
és Valréas régiók termelője,
máshol a növény leveleinek desztillált
kivonatát értik ez alatt (például egy
parfüm Aurelien Guichard),
egy a sárgától a sötétzöld színig terjedő pasztát hoznak létre, ami jellemzően fűszeres-gyümölcsös-fás
illat megtartva egy friss, még savanykás
árnyalatot, enyhén fenolos formában.
A szintetikus parfümökben felhasznált fekete ribizli rügy abszolút keverék különösen jól érezhető benne az allyl amyl glycolate (modern megnevezés "ananász" -szerű fémes pézsmaillatú jegye), a ambrettolide
(könnyű növényi
illatú pézsma), benzoin
(édes gyanta), benzil-acetát
(gyümölcsös, virágos jázmin típus),
Buch levél olaj
(megszilárdítása érdekében használt macskás profil), a narancs és a citrusfélék, a ciklámen aldehid, béta-damascone
(rózsás gyümölcsös), béta-jonon (ibolya),
ethyl maltol (a vattacukor illata),
heliotropin, galbánum (keserű zöld gyanta),
tölgymoha (fa zuzmó keserű koromsötét profil),
jázmin abszolútumok és a különböző
málna ketonok.
Azért az szögezzük le, hogy általánosságban a fekete ribizli
gyümölcsének illatát megkülönböztetik a levelek és rügyek illatától, ez
különösen a niche parfümök világára igaz, így a kasszia nem a gyümölcsöt
jelenti.
Más megközelítésben a Cassis a fekete ribiszke nektár
/ gyümölcslé, amelyet ezután gyakran vált egy szirup,
szíverősítő vagy likőr,
ebben akár a friss levelek, hajtások és rügyek is benne lehetnek. Néha pedig
ribizli borok fantázia neveként szerepel.
Találkoztam olyan jellemzéssel is, ami az akácvirágra
akasztja rá ezt az elnevezést, de a fent leírtakból látható hogy ez téves
behatárolás.
Borslevelű kasszia (Cassia barclayana)
Forrás: http://www.kolibrikerteszet.hu
|
Fűszerillatú kasszia (Senna corymbosa)
Forrás: http://www.edenkert.hu
|
A Cassia nemzetségbe sok növény tartozik, vannak
közöttük, évelők, díszfüvek, cserjék és még fák is, de a Cassis illatanyag nem
ezekből származik, viszont ha megnézzük a virágaik formáját talán választ ad rá
miért sorolják néhányan az akácokhoz a kassziát, mint fent látható például, és a következő képeken is:
Cassia marilandica
(Marylandi kasszia)
Forrás: http://www.treemail.hu |
Csak hogy legyen egy rózsaszín gyönyörűség
is:
Rózsaszín kasszia (Cassia grandis)
Forrás: http://www.kolibrikerteszet.hu
|
Tehát: a kasszia mint növény nem alapanyaga a cassis, azaz magyarul a kasszia elnevezésű illatprofilnak! Ígérem innentől kezdve már csak az illatokhoz tartozó fotókat szerepeltetem.
Black Currant, ha
a parfüm alapanyagai között a fekete ribizli
gyümölcse is előfordul akkor inkább ezt az elnevezést használják.
Illat profil: savanykás
gyümölcs benne a nagyon jellegzetes
ammónium "macska pisi" jegy. Közismert
nevén bourgeons de cassis a francia ipar elnevezése,
ez elsősorban a szintetikus változatra utal, amiben gyakran nem különítik el a
két illatprofilt egymástól, de ha természetes anyagokkal dolgozunk, inkább a
gyümölcsös jegy használatára van lehetőségünk.
A kasszia egyértelműen a fekete ribizli
rügyeit, hajtásait, bimbóit jelenti, míg ha az illatjegy megnevezése fekete ribizli akkor az elsősorban a gyümölcsös profilt jelenti.
Forrás: http://www.nektaria.hu
|
Mandula Almond –
azért tartozik a bonyolultabb jegyekhez mert létezik édes és keserű változata
is, annak ellenére hogy a parfümök nagy részének leírásában nem szerepel nagyon
gyakran használják, manapság különösen divatos.
lat. Prunus amygdalis var. amara (Rosaceae)
Group: Fruits and Vegetables
Illat profil: puha,
ehető, lédús, édes-keserű jegy általában két oldalán vanília
és vanília virág profillal. Ennivaló,
gyerekes, gourmand.
Anise Ánizs
lat. Pimpinella anisum
Csoport: Fű és
zöld kompozíciók
Illat profil: az
ánizs illata, a gazdag anetol emlékeztet a medvecukorra.
Ugyanabba a családba illatok mint
a tárkony és édeskömény (szintén anetol gazdag). Nagyon népszerű parfümökben is megtalálható,
mint a L'Heure Bleu.
A Földközi-tenger mellékéről származik, de már nagyon
sokfelé termesztik, így nálunk is. Már az ókori Egyiptomban is használták
fűszerként; az ókori Keleten fizetőeszköz is volt. Pannóniába a római katonák
hozták be. A középkor kedvelt fűszere volt.
Illatanyaga: 2-5% (80-90% anetoltartalmú) illóolaj.
Magvaiból vízgőzzel illóolajat párolnak le. Származási helyétől függően az
ánizsmagból 6–9% ánizsolaj vonható ki. Gyógyhatása.
Az ánizst étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó,
idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni
szerként is használják. A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte
nélkülözhetetlen.
Ánizs:
Forrás: www.gyulaihirlap.hu
|
Amber Borostyán
Csoport: Állati forrásokból
Illat profil: édes, gyantás,
kényelmes és meleg, gyakran inkább
púderes jegy, újraalkotás
egy keverék a balzsamra,
általában labdanum, benzoin, vanília, styrax és balzsamfenyő
vagy ezekből néhány kombinációja. Az
alapértelmezett keleti jegy.
Borostyánból –
a báj csodálata és a kegyelemé, különböző elnevezések amelyekkel mint verset írják le dicsérő szavakkal. Olyan kifejezések mint a Tears of the Sun, a tigris lelke,
edzett méz, megkövült
fény, ablak a
múltra, skandináv arany és
még sok más. A tudósok szerint ámbra, a megkövesedett fagyanta
amit évmilliók alkotnak.
Az illatos gyantát
nevezik szerves drágakőnek
is, a megkeményedett gyanta
a mára már kihalt Pinus succinifera, és
más fákból származik. Az a megállapítás tette borostyánt a tudósok és az emberek érdeklődésének
középpontjába, hogy birtokolja növények és rovarok maradványait,
amelyet először csapdába ejtett majd
megőrzött, valamint hogy a kutatások alapján kiderült, hogy kora több millió éves. És így nem csak azt
tudhatjuk, hogy az élet létezésének
korai lenyomatát tartalmazza a földről, hanem azt is hogy
amit a kezünkben tartunk borostyánkő talán már a dinoszauruszok
kora körül keletkezett. Csak érdekességképpen teszem hozzá hogy a ma létező
növények közül ezzel nem sok dicsekedhet, amiről biztosan tudhatjuk hogy ilyen
korú azok talán csak a cikászfélék, meg néhány fenyőfaj de ezzel kapcsolatban
megoszlanak a vélemények. Ami biztos: a borostyánkő azért hatott az emberekre
mindig is varázserővel, mert jóval megelőzte az emberiség keletkezésének korát.
Továbbá az egyetlen kő ami éghető, épp ezért manapság már nem is nevezik kőnek
inkább gyanta fosszíliának.
Labdanum
Borostyánkövek
Forrás: http://www.life.hu
|
Labdanum
lat. cistus ladanifer
Balzsamosszuhar illóolaj
Egyéb elnevezések: cistus, labdanum, Rock Rose. A cistus
elnevezésen néhol inkább egy keveréket értenek. Jótékony tulajdonságai
elismertek a kozmetika terén: erőteljes hegesítő, összehúzó hatású,
tónusjavító, bőrfeszesítő. Hasznos szolgálatot tesz az érett, rugalmatlan
arcbőr és a aknés, zsíros arcbőr ápolásában, sebek, pattanáshelyek
utókezelésében. Kitűnő vérzésgátló és hegesítő. Balzsamos, fás illata nagyon
különleges, egyeseknek tetszik, másoknak nem. Álmatlanságra, nemi hidegségre,
szellemi lustaságra.
Labdanum
|
Castoreum kasztoreum
Az illat egy hódfajta elnevezéséből ered. Ma már nem vagy
alig használt, de szintetikus formuláját annál inkább szeretik, összetétele
rendkívül változó lehet, így az illata is, tehát nem jelent egységes illat
profilt. Összegezve a pézsma, azaz mósusz profilt testesíti meg. Amennyiben a kedvenc parfümökben ez
megtalálható nemigen kaphatunk segítséget sehonnan, van némi tippem milyen
irányba induljunk de ez még nem forrt ki bennem így a kérdést most
elnapolnám.
Növényi helyettesítő
források:
Castoreum illatösszetevő
olajos magvakból Indiából rendelhető, mivel a hód ivarszervéből nyert
illatanyagot nem ismerem, így csak találgatni tudok mennyire hasonlíthat rá. Az
állat megcsonkítását sajnos még mindig végzik néhány helyen az 1979-es tilalom
ellenére, tehát hozzá lehet jutni, de részemről mereven elzárkózom az ilyen gyanús
beszerzési forrásoktól, és ezt javaslom mindenkinek. Különösen hogy bár
szerencsétlen pára túlélné a procedúrát mégis inkább megölik. Az állatfajok
kipusztításának pedig csak akkor lesz tényleg vége ha majd SENKI sem vásárol
ilyen forrásokból. Az állati forrásokból eredő illatalapanyagok az ámbráscet
kivételével (ami emésztőváladék lehet, arra vonatkozóan hogy tényleg az
ámbrapolip „maradéka” a gyomorban már megoszlanak a vélemények), mind az
ivarszerv csonkításából eredeztethetőek, beleértve a hódot, a cibetmacskát és a
pézsmaszarvast is. Ennek köszönhető hogy ezek a fajok kihalófélben vannak, az
ember nagy illatos jókedvének ez volt az ára, így szerencsére a parfümgyártók a
társadalom elítélése miatt sem a vásárlóik már, ők szintetikus változattal
dolgoznak, míg a niche manufaktúrák a nanotechnológiához nyúltak, nanoprint-nek
nevezik azt az eljárást amikor az eredeti illatot más természetes összetevőkből
alkotják újra, de ez a piacon még nem elérhető.
Castoreum illatprofil olajos magvakból
|
Létezik
olyan növény ami hasonlíthat az illatprofilra, például:
Pediomelum castoreum (S.
Watson) Rydb.
Közismert nevén: beaver Indian breadroot. Beaver Dam scurfpea. Őshonos a sivatagok metszéspontja körül: Kalifornia, Nevada és Arizona.
Közismert nevén: beaver Indian breadroot. Beaver Dam scurfpea. Őshonos a sivatagok metszéspontja körül: Kalifornia, Nevada és Arizona.
Margaret Williams. Provided by Nevada Native
Plant Society.
|
Nem tudok róla hogy Európában elérhető lenne, az ITIS Report
szerint védett fajnak minősül, így nem is használható fel illatösszetevőként.
A Mályvavirágúak rendjének (Malvales) képviselői az egész világon megtalálhatóak,
ugyanazok az elnevezések sok helyen más és más növényt jelölnek, de az is
előfordulhat hogy ugyanaz a növény területenként más besorolást kapott. Neve
mindenütt sajátos illatából eredeztethető:
Pézsmamályva (Abelmoschus moschatus)-(syn. Hibiscus
abelmoschus) Illatos ábelfű,
Ambrette, Ornamental Okra - az
illóolajat a növény magtokjából nyerik, talán ez lehet a mályvarózsa mert
virágzata jobban hasonlít a rózsára mint a többiének. [syn: (abelmosk) (pézsma
mályva), (Hibiscus moschatus)]
Az Ayurvédikus
gyógyítás használja. Ázsia trópusi részein őshonos.
A valódi okra a
következő alfajt jelenti: Abelmoschus
esculentus [syn: (Okra),
(gombó) (lady's ujja), (Hibiscus
esculentus)]. Szélesebb körben termesztik: Egyesült Államok, Dél-és Nyugat India.
Ez pedig egy ismertebb összetevő a White Musk alapanyaga: Abelmoschus ficulneus - (syn. Hibiscus ficulneus). White Wild
Musk Mallow.
Pézsmamályva (Abelmoschus moschatus)
Ambrette by Bob Richmond
Musk. Author: Marina Milojević (Mary)
|
Pézsmamályva (Abelmoschus moschatus)
Abelmoschus moschatus subsp. tuberosus
Photo: Keith Townsend
Ausztráliában is
őshonos
Forrás: http://anpsa.org.au/a-mos.html
|
Pézsmamályva (Malva moschata)
[syn: (mus rose), (musk mallow)]
Mint látható ennek az elnevezése is lehet mályvarózsa. Az
Egyesült Államokban adventiv növénynek számít.
Bohócvirág (Mimulus moschatus)
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica)
Illatos cickafark
(Achillea moschata)
Pézsmagémorr (Erodium
moschatum)
Pézsmaillatú kőtörőfű
(Saxifraga moschata)
Pézsmaboglár (Adoxa
moschatellina) pézsmafű, békaboglár.
A növények
rendszertani kibontása túl nagy anyag lenne, így egy új bejegyzést kíván,
hamarosan ebbe is belefogok, jelen cikkben csak érzékeltetni akartam hogy
mennyi forrás áll rendelkezésünkre ha nem akarunk állati eredetű alapanyagokkal
dolgozni, és hogy a niche manufaktúrák körülbelül milyen irányba indulhattak
mikor helyettesítőket kerestek.
Pézsmamályva (Malva moschata)
Malva moschata 'Rosea' Musk Mallow
Forrás: http://www.wyevalegardencentres.co.uk/item/Herbaceous-Perennials/Rosea/JVP |
Annyit azért még hozzátennék, hogy néhány állatvédő szervezet
pont fenntartási forrásként forgalmaznak állati forrásból eredeztethető
illatanyagokat, számukra ez engedélyezett, mert kisebb részben az állatállomány
természetes módon elhullott egyedeiből nyerik ki alapanyagaikat. Nagyobb
részben pedig olyan invazív fajokból nyerik ki melyek elterjedése káros
hatással van a helyi élővilágra, ilyen például a pézsmapocok (Ondatra
zibethicus), mely faj eredeti
élőhelye Észak-Amerika, de sok állat elszabadult az Európában és Oroszország
ázsiai részén létrehozott prémfarmokról. Az állat kilövése engedélyezett, sőt
szorgalmazott, mert mára szinte lerohanta Európát, nálunk például Sopron
környékén szinte kiirtotta a korábban gyakorinak számító folyami rákot. A
veszélyes özönfajok kiszorításáról szóló uniós rendeletet 2014 októberében
fogadta el az EU.
A pézsmapocok hímjének hasán a nemi szervek szomszédságában
egy apró, körte formájú, kifelé nyíló mirigy van, ami fehér, olajos nedvet
választ ki. Ennek szaga erősen hasonlít a pézsmaszarvas hasonló mirigyében
kiválasztott pézsmára, innen nevének első fele, a pézsma.
Ismerek olyan állatvédő és az uniós rendeletet végrehajtó
szervezeteket Olaszországban és Franciaországban akik engedély alapján működnek,
közös jellemzőjük hogy eszméletlenül drágán adnak mindent, ha valakit ez
komolyan érdekel küldök elérhetőséget. Egyetlen valós ok létezhet arra, hogy
ezeket a forrásokat használjuk ez pedig a bennük fellelhető természetes a
feromon forrás. A feromonok a természetben megtalálható kémiai
vegyületek, melyek fellelhetőek az állatokban és az emberekben is egyaránt,
tulajdonképpen a legalapvetőbb információforrás. Az adott faj más egyedeiből
váltanak ki viselkedésbeli reakciókat. Minden állatfaj rendelkezik vele, gyakorlatilag
a szaporodás miatt az élet kulcsmotívuma. A fent jelölt fajok érdekessége abban
rejlik, hogy feromonjuk kémiai összetétele nagyban hasonló az emberéhez. Ez a
természetes feromon forrás több betegségnek jelent gyógyírt, majd egyszer
születni fog egy poszt amelyben ezt részletezem, ide most csak annyit hogy
mivel a mesterségesen előállított molekulákról bebizonyosodott hogy jelentősen
károsítják az élő szervezeteket, ezek nem vagy alig kerülhetnek kereskedelmi
forgalomba és mindenkit óva intek attól hogy bizonytalan távol-keleti forrásoktól
szerezzen be ilyesmit. De ha bárkinek szüksége van természetes feromonra, mint
írtam szívesen elküldöm azokat a szervezeteket ahonnan legálisan beszerezhető az
ellenőrzött összetevőkből való formula.
Olibanum
(Frankincense)
lat. Boswellia carterii (Burseraceae)
Group: Resins and Balsams
Fenyőtömjén
illóolaj
További nevek: tömjén,
Olibanum, Luban
Egy évezredek óta használatos misztikus olaj, gyógyászati,
kozmetikai, aromaterápiás és lélektani alkalmazásokkal. Tompítja a hegeket,
csökkenti a gyulladásokat, segít a pattanásos felületeken, fiatalítja a bőrt.
Megkülönböztetendő a következőtől: Incense – tömjén.
Cloves
lat. Syzygium aromaticum, Eugenia Caryophyllata
Eugenia
caryophyllata Thung. [syn.: Syzygium
aromaticum (L.), Merill et L. M. Perry]
Group: Spices
Szegfűszeg
illóolaj
Illat profil: Orientális-fűszeres. A szegfűszeg szárított bimbója
(néha rügye) egy fának Mirtuszfélék
családjából. A szegfűszeget díjazzák
fűszerek között meleg, édes és
aromás íze miatt. Az örökzöld
fáról a kibomlatlan virág bimbókat gyűjtik be amíg az rózsaszínes árnyalatú. Amikor a szegfűszeg rügyek kiszáradnak
kapják meg jellegzetes barna színűket. Ez a fűszer őshonos Indonéziában,
de ma már a világ minden konyhájában használják. Nagyon illatos és
zamatos, gyakran használják a
tömjénnel együtt, és a parfümgyártáson kívül hangyariasztó alapanyaga is lehet.
Egy erőteljes baktériumellenes, gyulladásellenes illó, rendkívül hasznos a
szájüregben fellépő gyulladások, gombásodás, vírusos fertőzések, esetén.
Fájdalomcsillapító, hegesítő, általános serkentő hatású.
Szegfűszeg
Az eredeti hivatkozás már nem elérhető, csak egy hozzáférést
találtam: https://www.facebook.com/zoldzengoegyesulet/
|
Guaiac Wood
lat. Bulnesia sarmienti
Other names: Palo Santo, Champaca Wood, Palo Balsamo
Other names: Palo Santo, Champaca Wood, Palo Balsamo
Group: Woods and Mosses
Guajakfa illóolaj
Illat profil: Egzotikus
fás megjegyzés olyan
kátrány-szerű fenolos aspektusai vannak, ami által füstös, aszfaltos jegy parfümökben.
Hozzájárul az olyan sérülések és makacs irritációs bántalmak gyógyításához,
ahol a bőr egyéb kezelésekre nem reagál. Sűrű kivonat, szobahőmérsékleten
megszilárdul. Kellemes illatú. Parfümök készítésében illatrögzítőként is
használják. Palo Santoból származik,
az Élet Fája. Sokan hasonlítják a vetiver illatához, de
valójában azért annál balzsamosabb jegyként tartjuk számon. Nagyon
népszerű niche illatszerek
körében.
Guajakfa
Palo
Santo wood
Esxence 2015: Interview with Sara Carner, by: Serguey Borisov.
|
Styrax – benzoeviasz esetleg benzoegyanta - azért tartom fontosnak írni róla mert bár két egymáshoz hasonló mégsem ugyanolyan illatról beszélünk. A Styrax névvel jelölt a Styrax nemzetség szumátrai fajta fájából eredő alapanyagot tartalmazza, egyszerű elnevezéssel benzoe, viszont ha benzoint látunk leírva az a sziámi fajta fájából eredő alapanyagot jelöli.
lat. Styrax benzoin
Group: Resins and Balsams
A benzoeviasz egy balzsamszerű viasz, melyet számos
országban, Délkelet-Ázsiában honos, a Styrax nemzetségbe tartozó fa
kérgéből nyernek. Fő összetevője a benzoesav. Számos területen
alkalmazzák, például egyes parfümökben, gyógyszerekben és élelmiszerekben is
előfordulhat.
Két fő benzoeviasz fajta van: sziámi és szumátrai. A sziámi
fajtát a Styrax tonkinensis fából állítják elő, mely Thaiföldön, Laoszban,
Kambodzsában, és Vietnamban honos. A szumátrai fajtát a Styrax benzoin
fából állítják elő, mely Szumátrán őshonos. Mindkét fából hasonló módszerrel
nyerik a benzoeviaszt, azaz a fák kérgét megsértve azok védekező váladékként
választják ki a benzoeviaszt. A benzoeviasz kedvelt összetevője a parfümöknek,
mert saját, kellemes illattal rendelkezik, valamint megköti, és csak lassan
bocsátja ki a hozzá kevert egyéb illatanyagokat.
Előszeretettel és igen régóta használt parfüm összetevő, a
további elnevezéseivel találkozhatsz a parfümök összetevői között: benjámin fa gumi, loban (Arábia), kemenyan
(Indonézia and Malajzia), onycha, and Sumatra benzoin tree. Egy
félreértés is tisztázandó itt: a Storax vagy
"Levantei styrax," nem
tartozik a benzoeviasz félék közé.
A benzoeviasz használata az ókorba nyúlik vissza.
Benzoin
Styrax benzoin
Bár nem vagyok róla meggyőződve hogy valóban az, inkább tűnik
úgy mint egy Styrax japonicus.
|
lat. Styrax Tonkinensis
Group: Resins and Balsams
Benzoin egy olaj
kivonva fa kérgéből nyert viaszból.
Ez egy gyakori összetevője a füstölőknek,
parfümöknek, élelmiszer ízesítőanyagoknak,
gyógyászati értékét mint vérzéscsillapító, fertőtlenítő és inhaláló szer
állapítják meg. Illatrögzítőként is használják.
Benzoin figyelemre méltó fixáló tulajdonságokkal rendelkezik, egyedülállóan emlékeztető vanília aromával így egy kívánatos összetevője a parfümöknek és a tömjénnek, különösen Ázsiában és a Közel-Keleten.
Benzoin figyelemre méltó fixáló tulajdonságokkal rendelkezik, egyedülállóan emlékeztető vanília aromával így egy kívánatos összetevője a parfümöknek és a tömjénnek, különösen Ázsiában és a Közel-Keleten.
Manapság már előfordul hogy a kereskedelemben nem
különböztetik meg hogy a sziámi vagy a szumátrai fából eredeztetik-e az
alapanyagot, mert a másodikból is állítanak elő olajat, pedig van javasolt
elnevezés, ez a következő: S. tonkinensis - Siam benzoin, S. benzoin
- Sumatra benzoin.
Styrax Tonkinensis
BENJUI SUMATRA RESINOIDE (styrax
tonkinensis craib)
Forrás: www.euma.com.ar
|
Most pedig az egyik
gyakran alkalmazott összetevőről részletesen - azért róla mert nálam ő a leg-leg a kedvencek között:
Borostyán – a parfümgyártás legkülönlegesebb alapanyaga,
tulajdonképpen egy fantázia alkotta szülemény, persze ez nem azt jelenti hogy
az illatos gyantának ne lenne tényleg különleges illata, álljon itt néhány szó
helyettem a Wikipédiából:
„Főbb tulajdonságai:
A borostyánkő kis fajsúlya miatt fennmarad a víz színén, a
középkori halászok így gyűjtötték legkönnyebben.
Hőre lágyul és formázható, könnyen meggyullad, fenyő és tömjén (na meg ki tudja mit...) illatot ad, kormozva
elég. Dörzsölésre statikus áramot vesz fel, s mivel a görögök elektronnak
nevezték a borostyánkövet, innen ered az elektromosság szó. Tehát éghető anyag, s
ezzel az egyetlen éghető díszkő.
Híres arról a tulajdonságáról, hogy kitűnő állapotban őrzi
meg a még képlékeny állapotában beleragadt kisebb állatokat, elsősorban
ízeltlábúakat. Ilyen állatzárványból eddig több mint 2600 fajt határoztak meg,
növényzárványokból pedig következtetni tudnak a földtörténeti korok flórájára.”
Azt persze leszögezhetjük hogy a jelenleg Amber, azaz Borostyán néven alkalmazott illat több összetevőt is tartalmaz mint a fent jelölt fenyő és a tömjén, ha a szintetikus illatgyárakról gondolkozunk akkor be sem lehet határolni, ha pedig a többnyire természetes alapanyagokat felhasználó niche parfümházakról akkor sincs könnyű dolgunk. Kizárólag azon az úton érdemes elindulni hogy elkészítendő parfümünk karakterébe illeszkedő komponenst veszünk figyelembe, így egyáltalán nem biztos hogy valóban a borostyán illatát fogjuk alkalmazni, de legalább harmóniát alkotunk. Közkeletű tévedés hogy az amber kifejezés egyenlő az ámbrával, ez nem csak hogy nem igaz de mint illat két különböző variációt takar, és ezzel már a legkorábbi időkben tisztában voltak. Az tény hogy az amber illatkomponensben van ámbra jellegű összetevő de van sok más is. Az ámbra jól meghatározott állati forrásra vezethető vissza, míg a borostyán mint említettem egy újrakomponált fantázia illat, ami még az eredeti gyanta illatforrásától is különböző. Manapság leginkább édesebb mint fásabb illatok elegyét jelenti, tehát való igaz hogy közelebb áll az ámbrához mint az eredeti gyanta illatához, és mindkettő alapértelmezett orientális (keleti) illat, de míg az ámbrát elég könnyű behatárolni addig a borostyánt mint említettem szinte lehetetlen.
Borostyánkövek
|
Leírom az általam
alkalmazott módszert hátha másnak is segítségére lesz:
A borostyán éppen különlegessége során nem besorolható
illatjegy szintjén sem, nagy általánosságban inkább tartozik az alapjegyek
közé, de ezt igazán csak a felhasznált összetevők fényében jelenthető ki
bizonyossággal, ma már minden jegyben alkalmazzák.
Ennek megfelelően járjunk el mi is, tehát ha összeállt a
három üveg tartalma, tehát készen van a fej,-szív,-és alapjegy kezdjünk csak el
gondolkodni mi is legyen, tegyünk magunk el a következő illóolajokat és
kivonatokat: labdanum, benzoin, vanília, styrax és balzsamfenyő.
Kis papírra vagy fültisztító pálcikára
csöppentsünk mindből egy-egy cseppet, majd legjobb ha behunyt szemmel (hogy
kizárjunk minden más érzékszervünket) közelítsük orrunkhoz a jegyeket
tartalmazó üvegeket és a felsorolt illatokból mindig egyet-egyet, érezni fogjuk
ha oda nem illőt tapasztalunk, a többit használjuk csak fel bátran az
összetevők közül.
Ez a módszer a parfüm alkotás bármely
folyamatában felhasználható ha bővíteni szeretnénk az összetevők körét de nem
tudjuk melyiket válasszuk.
Van másik alkalmazási lehetőség is, ekkor a
borostyánra mint alapvető komponensre fűzzük fel az illatkompozíciót, tehát
ezzel kezdünk, így még a jegyek összeállítása előtt tesszük magunk elé a fenti
lehetséges alapanyagokat és a fent leírt módszerrel kiválasztjuk milyen vonalon
akarunk haladni, majd egy külön üvegben megalkotjuk először csak a borostyán
illatát. A folyamat során minden összetevőjéből csak néhány cseppet adunk az
üvegbe, majd ízlésünknek megfelelően adagolunk újabb és újabb cseppeket. A későbbiekben
pedig minden jegyet ehhez igazítva alkotunk meg.
Most búcsúzom, de tudom ha alapanyagokról
van szó a téma kimeríthetetlen, így fogok még írni azokról a lehetséges
belevalókról amik kissé bonyolultabbak vagy zűrösebbek mint a nagy átlag, de
addig is ha van kérdés tegyétek fel nyugodtan, amint időm engedi igyekszem majd
kimerítően válaszolni mindenre. :)
Szép napot!
Pintér Zsófia
2016. február 3.
Felhasznált
irodalom:
Rácz János
Növénynevek enciklopédiája: Az elnevezések eredete, a
növények kultúrtörténete és élettani hatása. Publication date 2010.
Kiváló gyógynövénykereső:
Naturportal, gyógynövény, természetes gyógyulás hitelesen.
Kislexikon:
Tudományos nevezéktan
Illatok besorolás és felhasználásuk:
Wikipedia, a szabad enciklopédia:
A területenként meghonosodott elnevezések értelmezése
tekintetében segítségül hívtam az:
Angol nyelvű szótárt:
Az invazív fajok elleni küzdelemről:
Nagyon hasznos olvasmány még nekem is, aki csak olvasgatok róla. Köszönöm szépen!
VálaszTörlésNoémi
Köszönöm Noémi! Nagyon szívesen osztom meg amit tudok, és mindig örülök ha valaki hasznosnak találja. :)
Törlés