2015. október 31., szombat

Készítsünk együtt természetes parfümöt - bevezető második rész: koncentrációk és alapok




„Az idők során szinte teljesen elveszítettük a szaglásunkat, alig használjuk az orrunkat - ezért van az, hogy mindenki a reklámok alapján vesz parfümöt és nem a sajátját keresi. Pedig érdemes válogatni, mert a test természetes illata nagyban befolyásolja a parfüm kicsengését és az sem mindegy, harmóniában van-e a parfüm a viselője egyéniségével. Intim helyzetekben különösen fontos ez a kémia, ha valakit zavar a másik ember szaga, annak a kapcsolatnak biztos lőttek."

Azért e bevezető mert jópofának találtam (és persze igaznak is) :) 




A természetes alapanyagok a világ minden tájáról származhatnak és a következőképpen osztályozhatók (erről még sok bejezésben írok): 
  • illóolajok
  •  abszolútok és tömény kivonatok
  • CO2 kivonat
  • gyanták és balzsamok
  • tinktúrák
  • illóolajok izolált frakciói
A régi parfümiskolák műhelyeiben egy parfüm létrehozása egy hónaptól több évig eltarthat.
Arra magam jöttem rá hogy manapság már eltűntek a régi parfümiskolák, a recepteket gépek gyártják előre programozott algoritmusok alapján, a lényeg az hogy különbözzön a többitől, tehát új legyen... A minőség sehol már csak az eladási mennyiség számít... igazán szomorú jövőkép annak aki az átlagnál jobb orral rendelkezik :(

Az ipari gyártásból egy kiút van: a luxus parfümök, na de ezek ára 30 ezertől a csillagos égig ér... Tehát kevesen engedhetik meg maguknak napi használatra (többet között én sem).
Mégis tudok valamit ajánlani, ha igazán különleges és tartós illatokkal akarsz ismerkedni kérj mintát a Neroli parfümériából, 5.000-7.000 forint körül kiváló csomagokat küldenek, szám szerint 12 darab mintát, na ezeket utánozni az igazi kihívás. Még én is csak ismerkedem a luxus parfümökkel, de ígérem fogok még írni erről a témáról.

Most viszont jöjjön az ami miatt ez a bejezés íródott:


Alkohol alapú illatosító és parfüm kompozíciók

Könnyen elkészíthetők, mivel a legtöbb illóolaj, konkrét vagy abszolút olaj és tinktúra oldódik alkoholban, amely egy folyékony közeg, erősen illékony és nagyon jól tartósítja a készítményt. A parfüm kompozíciók különböző kategóriákba oszthatók az illatosító összetevő koncentrációja és a rendeltetésük szerint.

Kategória koncentráció mennyi ideig tart az illat:

PARFÜM                   15-35%          esszencia egy napig vagy több napig
PARFÜM VÍZ           10-20%          esszencia több órát, egy napig
TOALETTVÍZ           5-10%           esszencia 2-3 órát
KÖLNIVÍZ               < 7%               esszencia 1-2 órát

Mindezen parfümkompozíciók alapja a 90 – 96°-os alkohol. A kölnivízhez, mivel kevesebb esszenciát használunk, használhatunk 60°- 90°-os alkoholt.

Mivel nagyon sokféle irányadó adagolás létezik leírok egy másikat is (amely meglehetősen átfogó és talán az egyik legáltalánosabb felosztás):

Eau de cologne (EdC) 3–8% aroma koncentrációval azaz illatanyag tartalommal,
Eau de toilette (EdT)  5-15% illatanyag tartalommal,
Eau de Parfum (EdP) és Parfum de Toilette (PdT)10-20% illatanyaggal 
Esprit de Parfum (ESdP) 15–30%  illatanyaggal
Perfume extract-ot (Extrait) 15-40% illatanyaggal állítjuk elő, 

Ezek a számok szinte minden nagy parfümőrnél változnak, semmi sincs kőbe vésve, de irányadónak jók.

A következő számú illatanyaggal érdemes dolgozni még kezdőknek is: fejjegy 2-3, szívjegy 3-4, alapjegy: 3-5. 
Tehát a 2-3-3 a minimum ami kiadhat egy tartósabb parfümöt. 

Parfüm extraktot készíteni csak 96%-os alkohollal ajánlott, a 70%-osban (ez kapható általánosan a gyógyszertárakban) az illatok nem tudnak úgy oldódni ahogy kellene, ha sok a gyantás összetevő akkor pedig végképpen nem, én mindegyik típusnál a 96%-ost ajánlom, mert erősebb illatot kaptok, de ha csak 70%-oshoz tudtok hozzájutni akkor maradjatok az EdT-nél mert pazarlás lenne több illatanyagot beletenni.



Olaj alapú parfümök

A parfümök megfogalmazhatók növényi olajokban, mint például a jojoba olaj, vagy választhatunk egy másik, oxidációra ellenálló olajat, a lényeg hogy minél semlegesebb szaggal rendelkezőt válasszunk. 
Sokan preferálják de sajnos ebben az esetben - szemben az alkohol alapú illatosítóval - számolnunk kell az avasodással. Ajánlott 0,2-0,5% E-vitamin adagolása a készítményhez avasodás elkerülése végett.

Ezeknek a készítményeknek abban áll az előnye, hogy jól toleráltja őket a bőr és nem párolognak el olyan gyorsan, de nem alkalmazhatók ruházatra, tehát a használatuk nehézkesebb.
A hátránya az, hogy nem minden illatosító esszencia oldódik olajban, ezért ezeket itt nem lehet felhasználni.

A gyakorlatban kövessük az alkohol-alapú parfümök megfogalmazásának lépéseit. A kompozíciót minél több ideig hagyjuk összeérni. Nem kötelező a dekantálás és a szűrés.

Kategória koncentráció mennyi ideig tart az illat
PULZUS parfüm       15-35%                      esszencia egy nap vagy több nap
ILLATOS OLAJ       5-15%                         esszencia pár órát


Szilárd parfüm készítmények

Alapjuk viasz (általában a szójaviasz ajánlott, de a méhviasz is jó) és vajak/olajok. Az illatosító összetevők koncentrációja 5 és 35%-on belül változhat.

Az esszencia megfogalmazásakor követhetők az alkohol alapú parfümök készítésére leírt lépések.
Egy hőálló edényben vízfürdőn megolvasztva a kiválasztott viaszt és vajat/olajat előkészítjük a bázist. A megolvasztott és enyhén lehűtött alaphoz hozzáadjuk az esszencia keveréket, alaposan összekeverjük, utána a neki szánt tárolóedénybe öntjük (általában egy kis üvegtégelybe). Zárjuk le légmentesen és hagyjuk összeérni.
Dekantálásra vagy szűrésre nincs szükség. 




2015.10.31.

Pintér Zsófia
 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése