2015. november 1., vasárnap

Lehet-e szintetikus parfümöket másolni, avagy miért érdemes nekiállni a házi változatnak?Sokáig gondolkoztam mi is legyen a blog bejegyzés címe;
Parfümkészítés A-Z-ig?
Vagy: Mindet a természetes parfümökről?
Mindkettő kicsit béna J Így végül maradtam ennél:

Parfümkészítés Zsófi módraIndoklás: ha egy kissé beljebb ássátok magatokat a témában látni fogjátok a parfümőrök mennyire másképpen gondolkodnak, tehát én sem tudok végső igazságot nyújtani, csak a szokásost: a saját lépéseim történetét – de sose felejtsétek el hogy a parfümkészítés elsősorban varázslat, minden csak utána jön...

Így mindig a saját megérzésedre kell hallgass, az ugyanis a legfontosabb, mert parfümöt képtelenség szabályok és receptek alapján megalkotni, ez nem úgy működik mint egy tusfürdő vagy egy krém. Mert ez az érzések alapján működik, mint maga a szaglórendszer mivel közvetlenül a limbikus rendszerbe jut az információ, nem állja útját a nagyagy, hogy megregulázza, formába öntse mint a többi érzékszervünk esetén. Ezért illat és érzés összetartoznak, ajánlhatok én egy receptet azzal hogy biztosan tetszeni fog, mert az emberek 99.9%-ának tetszik, ha neked volt egy gonosz tanárod – akár oly rég hogy mára a tudatalattiba száműzve létezik csak az emlék – akinek ilyesmi illata volt akkor utálni fogod de nagyon, úgy hogy magyarázatot rá sosem találsz. Ne is keress, inkább hagyd hogy az érzés elragadjon és repítsen magával, akkor biztosan nem tévedsz és megtalálod a neked tetsző illatok elegyét. Másrészt hidd el a tudatalattit megregulázni olyan nehéz, hogy jobb bele sem kezdeni, inkább fogadd el magad, így vagy jó, kész és egész ahogyan most vagy… (A limbikus rendszerre majd még visszatérek, de nem akarom egyszerre a nyakatokba zúdítani az egészet… :) )

A legelső kérdés amivel rendre találkozom: lehet-e szintetikus parfümöket másolni?

A válasz határozott nem! Mert hiába hogy minden szintetikus összetevő alapja a természet volt valaha, mára annyira bonyolult molekula szerkezeteket gyártottak belőle hogy ezt másolni nincs lehetőség. Teljesen szétszedték az eredeti összetevőket és megváltoztatták őket, tehát másolni már képtelenség, viszont lehet utánozni őket, lehet hasonlót előállítani. Mindehhez hozzátartozik az is hogy hiába tudjuk az alkotórészek listáját ha nem tudjuk a mennyiségeket, néha elég egy-két csepp és a parfüm már egész más lesz, az illatanyagok elkezdenek önállóan működni és onnan már csak figyelni tudjuk őket, változtatni nem.

Ennek ellenére arra buzdítalak vágj bele, mert határozottan állíthatom hogy nagyon elrontani nem tudod, ha nem tetszik a végső összhatás, csinálhatod azt ami a parfümkészítés során elvileg tilos, nevezetesen az utólagos illatösszetevő hozzáadását. Hogy érthető legyek: miután a parfüm összeért a 4. hét után, már nem szabadna beletenni semmit mert az az összetevő fog dominálni, mivel a kész parfüm azzal az egyel már sosem fog együttműködni, a molekulák addigra annyira zárt láncot alkotnak hogy az utólagosan beletett már nem lesz része az egésznek hanem kívülállóként fog működni, meghatározva ezzel az összhatást, ezért ha úgy gondolod elrontottad, egy kedvenc illattal megváltoztathatod az egészet, csak lötty bele, és már kész is. Tehát teljesen elrontani sosem fogod tudni, persze az igazitól messze lesz, de legalább használható marad. :)

A korábbi bejegyzésekben írtam róla (és még fogok) hogy hogyan érdemes elkezdeni és miért ne a tucat parfümökre koncentrálj, most csak annyit hogy – legyen az bár nagyon drága, könnyebben célt érsz ha a valódi luxus parfümök felé fordulsz, hogy miért? Mert ezekben sokkal több a természetes (ezáltal ritka és különleges) összetevő amikből tényleg lehet ihletet meríteni. Ajánlom a Neroli parfümériát, a Régiposta utcában, én évente megrendelem a 12 darabos minta készletüket (amiben a legújabb parfümök és a közkedveltek is benne vannak) ami nem több mint 6.200 forint (plusz postaköltség), ráadásul már többféle csomagot is rendelhetsz, és az általuk forgalmazott parfümök már tényleg nélkülözik a durva szintetikus anyagokat, amiket amúgy sem tudnánk előállítani. Mert a luxus parfüm arról szól hogy ezektől még véletlenül sem lesz sem bőrallergiád, sem fejfájásod, és mert ebben a kategóriában divat a természetes alapanyagokat alkalmazni. Ez pedig nekünk jó mert nagyobb eséllyel tudjuk előállítani mint az átlagos kategóriát. Még egyszer hangsúlyozom ne az árát vedd figyelembe, az ugyanis nem mérvadó, egyrészt az új standard kategória nagyon drága, csak mert új, másrészt mert a gyártók követhetetlenül trükköznek, de attól hogy manipulálják az árat még véletlenül sem lesz egy átlagos parfümből luxus minőség, ahhoz ennél sokkal több kell. Egy példa: Lorenzo Villoresi: Teint de Neige parfümje lassan 10 éve már a púderes illatok királynője, senki nem tudta felülmúlni, és az átlagos nem is fogja. Vagy a Profumum Roma: Confetto-ja ami az ehető gyümölcsös illatok csúcsa. Ezek a gyártók csak kis mennyiséget gyártanak, igazi ínyenceknek, náluk sosem mehet az alkalmazott alapanyagok minőségének rovására az eladási ráta. 

Egyszerűen szólva: ha valamit hát ezeket érdemes házi készítéssel utánozni, ebbe érdemes az energiát fektetni sokkal inkább mint a standard kategóriába. Persze az csak ajánlás, de ne felejtsd el mire megveszel minden alapanyagot, árban már ott vagy hogy egy standard parfüm olcsóbb lenne de legalábbis nem drágább és innentől kedve jön az hogy még egy csomó energiát beleteszel.
Itt át is lépnék a következő mondandóhoz:      

Miért érdemes akkor házilag nekiállni, ha nem is olcsóbb és még egy csomót kell vele dolgozni?
Mert a parfümöt kizárólag az illatáért csak 50 éve használjuk (talán még ennyi sem, pontosabban azóta amióta a vegyipar a fejünk fölé nőtt), korábban fontosabb volt a hatás amit elértek vele, pontosan tudták melyik illatkomponens mire jó, minek a működését segíti testünkben. Vagy a mi működésünket milyen módon segítik elő, csak a jelen kor ilyen szerencsétlenül kasztrált hogy megfosztja a limbikus rendszerünket a lényegtől. A szintetikus nagyüzemben gyártott parfümök már csak szórakoztatni képesek, azt is csak rövid időre, az orr hamar hozzá is szokik és oda a móka. A természetes alapanyagok abszolút ereje éppen hatásukban érhető tetten, például szinte az összes citrus illatanyaga hangulatjavító, vannak erősebbek és gyengébbek de mind ér valamit a puszta illaton felül is, a benzoe gyanta még érzelmi sokk esetén is tud segíteni, növeli az érzelmi komfortot, nyugtatja az idegrendszert. (Még számtalan lenne, de most nem ragozom tovább, lesz majd egy bejegyzés amiben részletesen elemzem mi mire jó.)
 Igazi különlegességük hogy bár a végső illat arzenálban talán már egyáltalán nem érezni (mert valami mássá alakul a szinergiák hatására) a limbikus rendszerünkre mind-mind éppúgy hat mintha önmagában használnánk az egyes komponenseket.

Van a már régen nem létező Trabant zenekarnak egy száma; valahogy így kezdődik: „Javíthatatlan ész, néz magába önmagában, magába zárva…” Mint pszichológus állítom hogy biztosan tudom mennyit segítene ha az illatanyagokat teljes értékűen használnák nem pedig lényegüktől megfosztva. Az aromaterápia jó és hasznos, de gondoljatok csak bele milyen az ha nem csak néhány percre, órára hanem a teljes napon hathatnának az illatok, és ehhez csak mi kellünk és ők hiszen a testünk melege életben tarthatná a hatásukat.

Nem véletlenül állítom, hogy az emberi psziché szempontjából egyáltalán nincs lineáris fejlődés, amióta csak feltaláltuk az iparosodás satnyul és korcsosul az ember, megfosztva magát mindattól amit a természet tálcán kínál neki. A nagyüzembe gyártott élelmiszer amit már nem is mernek tápláléknak nevezni - de hisz nem is az, nem táplál legfeljebb csak életben tart. Az ízfokozó ami megcsúfolása mindennek ami táplálkozás örömét jelentik… éppen így tartjuk távol magunkat attól hogy az illatok világa a közelünkbe kerüljön, pedig csak a kezünket kellene kinyújtani és az illatok még akkor is beszélnének helyettünk amikor nekünk már elakad a szavunk.

Ezzel most búcsúzom, mivel szerencsére a Hogyan kezdjem el részeket megtaláltam és már rögzítettem is három bejegyzésben.
A fotós bemutató pedig lassan de el fog készülni. Mint ahogy lassan recepteket is rögzíteni fogok, sajnos az időm nem túl sok... de azért igyekszem.

Jöhetnek a kérdések ha vannak :)

2015.10.31.
Szép napot mindenkinek!
Pintér Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése