2015. november 3., kedd

Hogyan használd a parfümöket és hogyan spórolj a kölni dezodorral.



Ez a bejezés arról fog szólni hogyan érdemes használni a parfümöket.

Szerkesztői megjegyzés: előre bocsátanám: a kölni dezodort csak úgy kitaláltam, ne is keresd mert erre sehol sem fogsz utalást találni, de a pénz nagy úr és spórolni is meg kell tanulni ha az ember méregdrága alapanyagokra költi minden felesleges pénzét. :) 
Az egész úgy kezdődött hogy sajnáltam egyszerűen kimosni az üvegeket amiben a parfümöket összeállítottam. 


Ideális helyek az illat felvitelére a "lüktető testrészek”, azaz a testnek azon része ahol látod az ereket, a nyak, a dekoltázs, a csukló belső felülete, vagy a könyökhajlat belső felülete, esetleg a térdhajlat, továbbá a comb belső oldala. A frissen mosott, nedves haj is kiváló illathordozó. Fontos: hónaljra parfümöt nem fújunk, még az általunk készített minden bizonnyal teljesen biztonságos illatosítót sem, egyrészt mert az illat „befülled” - ennyire zárt helyen nem tud érvényesülni, másrészt a hónalj kényes dolog, a nyirokrendszer alapvető része, ne terheljük testünk ezen részét alkohollal.
Amennyiben ragaszkodsz az illatodhoz készíthetsz általam csak nyári dezodor változatnak nevezett vizes oldatot J Azért nyári mert a nagy melegben előfordul hogy nappalra sok lenne a parfüm extrakt ilyenkor kiváló egy könnyített változat is:
Amikor a parfümöd elkészült, dekantáltad majd leszűrted az eredeti üveget még ne most ki, abba bizony még sok minden marad ami kiválóan felhasználható, én tisztított vizet töltök bele, majd egy kis timsót és/vagy szódabikarbónát, a végén pedig tartósítószert. Ezt aztán pedig lehet dühödten rázni. Tudod említettem, hogy a parfümöt nem mert összetörjük az illatot, azt csak keverjük körkörös mozdulatokkal, viszont a vizes oldatban nagyon kevés marad az eredeti összetevőből, így nem ártunk az erőteljes rázással. Egy 25-30%-os esszenciákat tartalmazó parfüm eredeti összeállító üvege akár 100 ml-es vizes hígítást is kibír, marad még az üvegben annyi hogy érezni lehessen az illatot és ezt akár hónaljra is fújhatod. Hogy mennyi timsót tartalmazzon az függ a rád jellemző izzadás mértékétől, itt nem tudok általános szabályokat felsorolni, magadnak kell kitapasztalnod mennyire van szükséged. Sok helyen lehet olvasni natúr fújható dezodor receptet ezeket nézd át ha még nem készítettél ilyesmit.   

Mostanra nyilván eszedbe jutott az is hogy lehet-e rögtön dezodor változatot is készíteni parfümödből? Igen lehet, én is szoktam, ha egy illat annyira megtetszik dekantálás után – de még szűrés előtt egy kis mennyiséget félreteszek, majd a fentieknek megfelelően készítem el a vizes oldatot. Szűrni azért nem szükséges mert az így kapott illatosított vízben bőven elférnek azok a gyantából, macerátumokból, abszolútokból, a mindenféle szilárd anyagból megmaradó apró szemcsék, molekulák amik a parfümben már nem mutatnának jól, és valószínűleg a legegyszerűbb szórófejes flakonból is ki fog jönni. Ha a szűrés előtt félretett mennyiséget megspéleled az üvegben maradó kevéssel, tehát visszatöltöd, miután a parfümöd már a saját üvegében van, majd abban készíted el jó eséllyel kaphatsz egy kölnivíznek (Eau de cologne) megfelelő 3-8%-ig terjedő aroma koncentrációval rendelkező oldatot, ha pedig a fentieknek megfelelően jársz el már meg is van a kölni dezodorod, amit fújhatsz mégpedig bármennyi és bárhová.    

A parfüm felvitelére az öltözés előtti utolsó pillanat a megfelelő, azaz miután a sminked elkészült, frizura rendben. A ruhára fújni felesleges mert az illat kizárólag a testen tud érvényesülni, a test melege kell hozzá – mint fent említettem, emellett akár foltot is hagyhat a ruhán.

Az illatot érdemes alulról fölfelé fújni, mert az illatmolekulák általában felfelé szállnak. Az illat intenzitásánál igazodj az alkalomhoz és a napszakhoz - először csak diszkréten fújj belőle, 5-6 fújásnál többre elsőnek nincs szükség, inkább a későbbiekben néha-néha frissítsd fel. Az illat fokozatosan fejti ki hatását, először csak a fejillatot érzed, kicsit később már a szívillatot is, de addigra már jó eséllyel el is indultál otthonról. A parfümöt ne dörzsöld vagy masszírozd be - mert ezáltal nem lesz eredeti az illat. Ez alól nyilván kivételt képeznek a szilárd parfümök és az olaj alapúak is, melyek finom bedörzsölése szükséges, máskülönben inkább csak a ruhádat illatosítod vele.

Utolsó tippként ne feledd minél melegebb van annál intenzívebb az illat! Melegben kevesebb parfümöt kell használni és nagyobb távolságból fújjuk magunkra, mint hűvösebb időben. Valamint azt se felejtsd el, hogy erősen napsütéses időben ne fújd sugárzásnak kitett bőrfelületre (azaz amit nem takar a ruha) a parfümöt ha abban citrusok vannak mert ezek nagy része fényérzékenységet vált ki a használat utáni négy órán keresztül. Ma már természetesen lehet kapni olyan illóolajokat melyekből a fényérzékenységet kiváltó anyagokat kivonták, de a citrusokon kívül is számos esszencia tartalmazhat olyan anyagokat amik napsugárzás hatására árthatnak a bőrnek. Ha napozásra készülsz inkább ajánlom a fent említett kölni dezodor használatát, mellyel kizárhatod hogy kárt okozz magadnak, amennyiben szintetikus parfümöt használsz mindenképpen kerüld napozás alatt, nem tudhatod mit éget beléd a nap, szinte biztos hogy nem fog jót tenni, sőt  különböző káros reakciókat válthat ki!

Szép napot!
Pintér Zsófia
2015.11.02.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése