2016. január 5., kedd

Parfümös üvegek, parfümszórók, díszüvegek






A karácsonyi ünnepek elmúltával írni szeretnék néhány témáról ami az ajándékozással kapcsolatban merült fel bennem és azokban akikkel együtt készítettük a kézműves parfümöket. Elsőként az üvegek kérdése jön, ennek a bejegyzésben ezt a témát járom körül, mert a nagy gonddal összeállított illatokat igen illúzióromboló a gyógyszertári üvegflakonokban átadni szeretteinknek, barátainknak.

Azzal kezdeném hogy a parfümös üvegek igazán nem mai találmányok, amióta csak parfümök léteznek szükség a volt tároló edényekre is. A parfüm pedig egyidős az emberiséggel, a legkorábbi időkben inkább kenőcsök formájában találkozhatunk vele, természetesen ekkor még az illatok eredeti kinyerési formájukban kerültek felhasználásra. Később az ókorban már keverékekben is használták őket, ezt megelőzően viszont a varázslatos olajok, gyanták, zsírok inkább a vallási szertartásokhoz kötődtek, mint a puszta testillatosításhoz. A három legismertebb lehetett a tömjén, mirha, nárdus, melyek leírásáról már az egyiptomi kultúrában is találkozunk, elsősként a balzsamozás területén később számtalan felhasználási formában. A bibliában fennmaradt szövegrészek pedig arra világítanak rá, hogy elkészülténél jóval korábbi időből őrződött meg a felkenés – valamilyen beavatási szertartás részeként való használatuk. Azt tehát leszögezhetjük, hogy az emberiség vonzódása az illatokhoz egyidős lehet magával az emberiséggel, felhasználásuk szervezett formában az első halotti szertartásokkal vehette kezdetét, így az illatosítók tárolói is erre a korra tehetők. Általános elterjedése azonban leginkább a 17-18. századra tehető addig csak a szűk, igazán gazdag réteg engedhette meg magának ezt a luxust, hisz a leírásokból tudjuk hogy például a nárdus olaj az arany árával vetekedett. Minden háztartásba viszont csak a 19. század második felében jutott el az ipari gyártás elterjedésével.
Ebből az időszakból már találkozhatunk parfümtároló üvegcsékkel a régiségboltokban, alapos utánajárással még akár megfizethető darabokra is bukkanhatunk:


Csak néhány kép a sok gyönyörűségből:





Manapság is gyártanak gyönyörű a korábbi századokat idéző üvegeket, íme néhány ötlet a beszerzési helyekre:







Hihetetlen választék és az általam annyira kedvelt parfümszórók is nagy választékban kaphatóak (ezek rendkívül jó szolgálatot tesznek nekünk ha a drága kézműves parfümjeinket nem akarjuk pazarolni):




Egy drágább de igen tetszetős megoldás az úti parfümök tárolására:





Vagy egy kevésbé elegáns de jóval olcsóbb kivitel ugyanettől a gyártótól:




Most búcsúzom, kívánok illatos szép napokat így év elejére!

A fotó forrása:

Pintér Zsófia
2016.01.05.







 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése