2016. március 9., szerda

Nemzeti parfüm - egy érdekesség 170 évvel ezelőtti újralakotása.



Ritkán hozok be külső cikkeket, de most megteszem, és erre több okom is akad. :)

Először is kevesen tudják hogy a II. világháború előtt a magyar parfümgyártás a világ élvonalában helyezkedett el és ekkor még bizony kizárólag niche parfümöket készíttettek, még akkor is ha ez a kifejezést akkoriban még teljesen ismeretlen volt. Hiszen családi manufaktúrákban állították elő a kizárólag természetes illat alapanyagokból álló parfümöket, ugyanis még nem létezett olyan szintű vegyipar melynek termékeit felhasználhatták volna a gyártáshoz. Sajnos a szocialista időkben a parfümöket a kapitalista luxus tárgykörébe söpörték, aminek köszönhetően ez az ágazat teljesen megszűnt, gyakorlatilag felszámolásra került. Jobb lett volna ha csak egyszerűen államosítják, de mivel a parfüm egy volt az osztályelnyomás szimbólumai közül így az ágazat sorsa a teljes eltűnés lett. 

Forrás: GYULA a történelmi fürdőváros / Facebook
Éppen ezért igen érdekes ha találunk olyan gyöngyszemeket amik így vagy úgy de túlélték a korszak rombolását, ezzel eljutottunk a másik okra amiért érdemesnek tartottam az eseményre felhívni a figyelmet. 

Most március 19-én nyitják meg a Gyulán a felújított Almássy-kastélyt, ahol a Látogatóközpontban a Grófok és cselédek titkai kiállításon meg lehet szagolni a Nemzeti illat nevű parfümöt, amit 1846-ban Obonyai János orvosprofesszor kevert ki vaníliából, szegfűszegből, jázmin-, rózsa-, cédrus-, és narancsolajból, valamint mósusz- és ámbrakivonatból. 

Forrás: GYULA a történelmi fürdőváros / Facebook

„Az emeleten a grófi család életé tárul fel, illetve a komorna szobájába is beléphet az érdeklődő, ami közvetlenül a grófnő szobája mellett volt megtalálható. Minden bizonnyal a hölgyek egyik kedvence lesz az a helyiség, ahol öt, korabeli parfümöt szagolhatnak meg a látogatók, köztük egyedül az országban itt lesz elérhető a Nemzeti illat néven ajánlott parfüm, amelyet először 1846-ban Obonyai János orvosdoktor Pipereasztal című munkájában ajánlott. Persze, a szebbik nem mindennapjai mellett a grófi eszközök is megtekinthetők lesznek a kiállításon.”

A professzor a kreációt annak idején a polgárias ápoltságra törekvő honfiak és honleányok figyelmébe ajánlotta az izzadságszag ellen Pipereasztal című munkájában. A kiállítás készítői pedig most 170 év múltán újra kikeverték az illatot. 

A fent említett alapanyagok között szereplő mósusz- és ámbrakivonatot még minden bizonnyal állati eredetű alapokból eredeztették, hisz akkoriban mint említettem nem létezett vegyipari parfüm alapanyag, így tehát korlátozott lehetőségeink vannak ha szeretnénk mi is megalkotni az illatot, de azért egy próbát megér, így a következő kísérletem ez lesz. :)

A Látogatóközpont programjait pedig szeretettel ajánlom, mindenkinek, a többit is, és ha valaki úgy gondolja hogy szívesen eljönne velünk a hétvégén akkor keressen nyugodtan, a párommal autóval megyünk ketten így van még néhány hely a kocsiban. 

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése